Niezbyt często zdarza mi się używać do przygotowania jednej sałatki zarówno warzyw, jak i owoców. Jakoś nie ufam takim połączeniem, choć mogą znakomicie smakować. Tym razem było podobnie. Zwykła sałatka na bazie sałaty lodowej, kiszonych ogórków i pomidorów przeistoczyła się w sałatkę niezwykłą. A wszystko za sprawą malin i gruszki. I pysznego sosu z dodatkiem syropu z owoców granatu. Królewskie połączenie…
Sałatka warzywna z malinami, gruszką i sosem słodko - kwaśnym
główka sałaty lodowej
100 g pomidorków koktajlowych
100 g żółtych malin
3 kiszone ogórki
1 pomidor malinowy
1 gruszka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ½ łyżki syropu z owoców granatu
½ łyżki białego octu winnego
garść świeżego, posiekanego szczypioru
Liście sałaty opłukać pod bieżącą wodą, dobrze osuszyć i porwać na małe kawałki. Przełożyć do misy.
Do oliwy z oliwek dodać biały ocet winny oraz syrop z owoców granatu. Wymieszać składniki sosu i odstawić na 10 minut.
Ogórki kiszone pokroić w słupki. Podobnie postąpić z pomidorem malinowym i obraną gruszką. Składniki dodać do sałaty razem z przepołowionymi pomidorkami koktajlowymi, malinami i połową posiekanego szczypiorku. Polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać resztą szczypioru.