Sałatkowo. Sałatka warzywna z jajkiem
Na dobry początek – sałatka warzywna z jajkiem. Nie trzeba wiele, aby ja przygotować. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie warzyw w dość równą, w miarę drobną kostkę. Tradycyjna sałatka, która gości na moim stole nie tylko od święta, ale zawsze wtedy, kiedy najdzie nas ochota. A najlepiej smakuje następnego dnia po jej przygotowaniu, gdy składniki się ‘przegryzą’.
Sałatka warzywna z jajkiem
6 ziemniaków
4 marchwie
4 ogórki kiszone
2 pietruszki
2 jaja ugotowane na twardo
garść mrożonego zielonego groszku
mały seler
por (biała część)
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
pieprz czarny mielony
sól
świeża natka pietruszki
Ziemniaki, pietruszkę, seler, marchew i por obrać umieścić w garnku w takiej kolejności w jakiej zostały wymienione. Zalać wodą w takiej ilości, aby warzywa były zanurzone. Dodać ½ łyżeczki soli i gotować do czasu, aż będą półtwarde. Przelać przez sito, ostudzić i pokroić w drobną kostkę (oprócz białej części pora).
Mrożony groszek przelać wrzątkiem przez sito, osączyć i dodać do pokrojonych warzyw razem z pokrojonymi w kostkę ogórkami i jajami ugotowanymi na twardo. Składniki delikatnie wymieszać, łącząc jednocześnie z majonezem oraz musztardą. Przyprawić do smaku czarnym mielonym pieprzem i solą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby składniki się ‘przegryzły’. Sałatkę podawać udekorowaną świeżą natką pietruszki.