Sałatkowo. Sałatka warzywna z jajkiem

Opublikowano: 25.09.2012
Autor: Agnieszka_B
Sałatkowo. Sałatka warzywna z jajkiem
Sałatki chętnie jada się o każdej porze roku. Wiosną i latem królują u mnie sałatki lekkie, ze świeżych warzyw i owoców, skropione oliwą z oliwek. Jesienią i zimą chętniej jadamy sałatki z przetworzonych warzyw, z dodatkiem majonezu.

 

 

 

Na dobry początek – sałatka warzywna z jajkiem. Nie trzeba wiele, aby ja przygotować. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie warzyw w dość równą, w miarę drobną kostkę. Tradycyjna sałatka, która gości na moim stole nie tylko od święta, ale zawsze wtedy, kiedy najdzie nas ochota. A najlepiej smakuje następnego dnia po jej przygotowaniu, gdy składniki się ‘przegryzą’.

 

 

Sałatka warzywna z jajkiem

 

6 ziemniaków

4 marchwie

4 ogórki kiszone

2 pietruszki

2 jaja ugotowane na twardo

garść mrożonego zielonego groszku

mały seler

por (biała część)

3 łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy rosyjskiej

pieprz czarny mielony

sól

świeża natka pietruszki

 

Ziemniaki, pietruszkę, seler, marchew i por obrać umieścić w garnku w takiej kolejności w jakiej zostały wymienione. Zalać wodą w takiej ilości, aby warzywa były zanurzone. Dodać ½ łyżeczki soli i gotować do czasu, aż będą półtwarde. Przelać przez sito, ostudzić i pokroić w drobną kostkę (oprócz białej części pora).

 

Mrożony groszek przelać wrzątkiem przez sito, osączyć i dodać do pokrojonych warzyw razem z pokrojonymi w kostkę ogórkami i jajami ugotowanymi na twardo. Składniki delikatnie wymieszać, łącząc jednocześnie z majonezem oraz musztardą. Przyprawić do smaku czarnym mielonym pieprzem i solą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby składniki się ‘przegryzły’. Sałatkę podawać udekorowaną świeżą natką pietruszki.

 

prymat