Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatkowo. Sałatka ryżowa z kurczakiem i warzywami

Nie ma prostszej (i smaczniejszej!) sałatki niż ryżowa z dodatkiem kurczaka z rożna i świeżutkich warzyw.

 

 

 

Fantastyczna sałatka na co dzień i od święta. Można ją zjeść na śniadanie, obiad lub kolację – jak komu pasuje. Jest smaczna i syta. W dodatku bardzo kolorowa, co od razu przyciąga spojrzenia. A wszystko za sprawą ryżu zabarwionego kurkumą i warzyw. Do sałatki dodałam kurczaka z rożna. Wszystko razem smakowało doskonale…

 

 

Sałatka ryżowa z kurczakiem i warzywami

 

½ kurczaka z rożna

200 g ryżu amerykańskiego

4 ogórki kiszone

2 pomidory

papryka czerwona

papryka żółta

½ czerwonej cebuli

4 łyżki majonezu

2 łyżeczki kurkumy

sól

świeża natka pietruszki

 

Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kurkumy i ½ łyżeczki soli. Ostudzić. Przełożyć do misy. Pomidory, ogórki, paprykę czerwoną i żółtą oraz cebulę pokroić w dość drobną kostkę. Z kurczaka wyjąć kości, a mięso pokroić w kostkę. Warzywa wraz z mięsem dodać do ryżu i delikatnie wymieszać. Połączyć z majonezem i przyprawić do smaku solą oraz czarnym mielonym pieprzem. Przed podaniem udekorować świeżą natką pietruszki.

 

Sałatkowo. Sałatka ryżowa z kurczakiem i warzywami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak