Sałatkowo. Sałatka ryżowa z kurczakiem i warzywami
Fantastyczna sałatka na co dzień i od święta. Można ją zjeść na śniadanie, obiad lub kolację – jak komu pasuje. Jest smaczna i syta. W dodatku bardzo kolorowa, co od razu przyciąga spojrzenia. A wszystko za sprawą ryżu zabarwionego kurkumą i warzyw. Do sałatki dodałam kurczaka z rożna. Wszystko razem smakowało doskonale…
Sałatka ryżowa z kurczakiem i warzywami
½ kurczaka z rożna
200 g ryżu amerykańskiego
4 ogórki kiszone
2 pomidory
papryka czerwona
papryka żółta
½ czerwonej cebuli
4 łyżki majonezu
2 łyżeczki kurkumy
sól
świeża natka pietruszki
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kurkumy i ½ łyżeczki soli. Ostudzić. Przełożyć do misy. Pomidory, ogórki, paprykę czerwoną i żółtą oraz cebulę pokroić w dość drobną kostkę. Z kurczaka wyjąć kości, a mięso pokroić w kostkę. Warzywa wraz z mięsem dodać do ryżu i delikatnie wymieszać. Połączyć z majonezem i przyprawić do smaku solą oraz czarnym mielonym pieprzem. Przed podaniem udekorować świeżą natką pietruszki.