Przygotowując tę sałatkę postawiłam na prostotę i kilka sprawdzonych, oryginalnych w smaku składników. Po pierwsze - sałata lodowa o jędrnych i kruchych liściach. Po drugie - zielone oliwki, kryjące w sobie mnóstwo walorów odżywczych. Po trzecie - feta o niepowtarzalnym, słonym posmaku. Do tego sos przygotowany z naturalnego jogurtu, kremu chrzanowego i białego pieprzu oraz nasz polski, świeży koperek. Lekko, smacznie i przyjemnie.
Lekka sałatka z fetą i oliwkami
100 g sera feta
6 liści sałaty lodowej
6 zielonych oliwek
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka kremu chrzanowego
pieprz biały mielony
świeży koperek
Liście sałaty opłukać pod bieżącą wodą, dobrze osuszyć i porwać na małe kawałki. Przełożyć do misy. Dodać fetę pokrojoną w kostkę i oliwki pokrojone w plasterki. Delikatnie wymieszać.
Jogurt naturalny wymieszać z kremem chrzanowym i odrobiną białego pieprzu. Przygotowanym sosem polać sałatkę. Całość udekorować świeżym koperkiem.