Sałatki na stół

Opublikowano: 29.10.2015
Autor: Ewa Wojtaszko
Sałatki na stół
Jeszcze nie całe dwa miesiące zostały do Świąt. Niby jeszcze daleko,ale czas szybko leci. Niektórzy menu na Święta planują tuż przed,ja wolę wszystko spisać wcześniej i mieć wszystko ' z głowy'.

Jeszcze nie całe dwa miesiące zostały do Świąt. Niby jeszcze daleko,ale czas szybko leci. Niektórzy menu na Święta planują tuż przed,ja wolę wszystko spisać wcześniej i mieć wszystko ' z głowy'.

Planując świąteczne menu na pewno znajdzie się w nim barszczyk z uszkami albo z pasztecikami,ryba,śledzie,kapusta,makowce,serniki,kompot i wiele innych. Na świątecznym stole czy,to na przyjęciu nie może zabraknąć sałatek,bez sałatki stół wydaje się tak,jakby,,pusty. Tak więc postanowiłam zebrać moje ulubione w jednym miejscu. Może podczas planowania świąteczne czy też sylwestrowego menu Wam się przyda.

 

SAŁATKA BROKUŁOWA

1 brokuł

300 g sera żółtego

kukurydza w puszce

1 czerwona papryka

1 majonez

2-3 ząbki czosnku

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj.Ser i paprykę pokrój w drobną kostkę .Do warzyw dodaj osączoną z zalewy kukurydzę i wymieszaj. Dodaj majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodaj brokuł.

Sałatki na stół

SAŁATKA Z TORTELLINI

1 opakowanie tortellini

1 ogórek,pokrojony w półplasterki

1 czerwona cebula,pokrojona w plasterki

1 brokuł ugotowany na półtwardo

1 opakowanie fety,pokrojonej w kostkę

garść suszonych pomidorów

3-4 łyżki płatków migdałów

1 sos grecki

Tortellini ugotuj według przepisu na opakowaniu,brokuł podziel na różyczki. Migdały upraż na suchej patelni.
Warzywa,pomidory,ser i tortellini przełóż do salaterki.Dopraw solą i pieprzem,delikatnie wymieszaj.
Przygotuj sos grecki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotowym sosem polej sałatkę,na końcu posyp migdałami.
Sałatki na stół

SAŁATKA MAKARONOWA

100 g makaronu penne
 
czerwona papryka
 
cebula
 
groszek konserwowy
 
kukurydza konserwowa
 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 
sól i pieprz
 
1 łyżka soku z cytryny
 
2 łyżki majonezu
 
2 łyżki jogurtu naturalnego
 
Makaron ugotuj al dente.
Groszek i kukurydzę osącz z zalewy i przełóż do miski.
Paprykę i cebulę pokrój w kostkę i przełóż do groszku i kukurydzy.
Do zawartości miski dodaj natkę pietruszki i przestudzony makaron. 
W mniejszej misce połącz ze sobą majonez i jogurt,dopraw pieprzem i solą.
Sos przełóż do sałatki i dokładnie przemieszaj. 
Sałatki na stół
 

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKIEM

300 g filetu śledziowego w oleju
 
3 buraki
 
3 jajka
 
1 cebula
 
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
 
majonez
 
sól i pieprz
 
Buraki ugotuj (najlepiej zrobić,to dzień wcześniej). Jajka ugotuj na twardo.
Filety śledziowe (w oleju) pokrój w kostkę,tak samo cebulę,ziemniaki,buraczki i jajka.
Wszystkie składniki przełóż do miski. Dodaj majonez,sól i pieprz do smaku. Wymieszaj. 
Sałatki na stół
 
prymat