Bardzo takie sałatki lubię, ponieważ tak szybko się nie nudzą.. tyle ile warzyw tyle rodzajów sałatek można przygotować. Więc jadam je kilka razy w tygodniu. Zaletą tych sałatek jest jeszcze fakt, że robi się je szybko, nie trzeba ich drobniutko kroić jak tradycyjnych sałatek wielowarzywnych. Na widelcu zawsze znajdzie się ten sam skład.
Pikantna sałatka z buraczków po polsku.
Składniki:
Buraki czerwone (2-3 sztuki), jajka (2 sztuki), ogórki kiszone (2 sztuki), cebula (1 mała).
Sos: majonez (2 łyżki), jogurt (150 ml), musztarda (1 łyżeczka), chrzan (1 łyżka), ocet winny (1 łyżka), kolendra, zielenina, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Buraczki ugotować w skórce najlepiej na parze. Po wystygnięciu pokroić w kostkę ok. 1 cm. Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie i pokroić w kostkę. Cebulę oraz ogórki kiszone również pokroić w kostkę może być drobniejsza. Składniki wymieszać w misce, dodać przyprawy oraz musztardę (użyłam delikatesowej), chrzan i jogurt (czosnek opcjonalnie). Wszystko skropić octem winnym lub sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki do przegryzienia. Można podawać z zieleniną.
Sałatka brokułowa.
Składniki:
Brokuły (500 g), jajka (3 sztuki), por (100 gram),
Sos: majonez (2 łyżki), jogurt (150 ml), musztarda (1 łyżeczka), ocet winny lub sok z cytryny (1 łyżka), sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować najlepiej na parze, aby zachowały najwięcej wartości i koloru. Ugotowane odstawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie i pokroić w kostkę, por (ja lubię jasnozieloną część) pokroić w talarki. W dużej misce wymieszać jajka, por i brokuły. Majonez, jogurt, musztardę, ocet lub sok z cytryny i przyprawy wymieszać. Sos dodać do sałatki i dokładnie wymieszać. Sałatkę odstawić do lodówki, aby się przegryzła. Świetnie smakuje z razowym chlebem. Polecam.
Sałatka ziemniaczana z kuminem
Składniki:
Ziemniaki (0,5 kg), ogórki małosolne (3-4 sztuki), cebula lub por (1 średnia), groszek konserwowy (3 łyżki),
Sos: Jogurt naturalny (150 ml), majonez (1 łyżka), musztarda (1 łyżka), kumin (1 łyżeczka), sól i pieprz do smaku, szczypiorek, koperek.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, zimne obrać i pokroić w grubą kostkę. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Majonez, jogurt, musztardę zmieszać doprawić solą i pieprzem. Kumin w ziarnach uprażyć chwilkę na patelni i zmielić (bardziej aromatyczny) lub użyć gotowy zmielony i dodać do sosu. W dużym naczyniu zmieszać ziemniaki, cebulę, ogórki, groszek. Następnie dodać sos i pokrojoną zieleninę. Wstawić do lodówki na parę godzin aby się przegryzło.
S m a c z n e g o