Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rzut okiem na...schabowego

Niedziela. Godzina ok. 12 w większości domów słychać stukanie. Kawałek schabu..oprószony solą i pieprzem,całość otoczona w chrupiącej panierce. Najczęściej podawany z ziemniaczkami, surówką z kapusty czy mizerią. Tradycyjny polski obiad. 

Niedziela. Godzina ok. 12 w większości domów słychać stukanie. Kawałek schabu.. oprószony solą i pieprzem, całość otoczona w chrupiącej panierce. Najczęściej podawany z ziemniaczkami, surówką z kapusty czy mizerią. Tradycyjny polski obiad. Tak..tak już wiadomo o co chodzi. Chodzi o schabowego ! Lubicie prawda?  

Będąc dzieckiem pamiętam, że taki obiad gościł na stole dość często. Później coraz rzadziej, co nie zmienia faktu, że go lubimy. Bo czy w każdą niedzielę musi być schabowy? A jeśli nawet, czy nie warto go troszkę zmienić? Nie lubię nudy..dlatego mam dla Was propozycję na to jak podać schabowego, czy ogólnie schab w nieco inny sposób.

 

Schabowe w musztardzie francuskiej

4 kotlety schabowe

1 1/2 łyżki musztardy francuskiej

szczypiorek

bazylia

2 łyżeczki oliwy z oliwek

Szczypiorek i bazylię siekam, powinna być 1 łyżka szczypiorku i 1 łyżka bazylii. 
Do miseczki dodaję musztardę, bazylię, szczypiorek i oliwę z oliwek. Dokładnie mieszam. 
Musztardą smaruję kotlety z obu stron. Smażę na lekko natłuszczonej patelni, z obu stron po ok. 2-3 minuty.

Rzut okiem na...schabowego

Schab w sosie pieczarkowym

360 g schabu bez kości

500 g pieczarek

300 g makaronu kokardki

150 g śmietany 12 %

1,5 łyżki mąki

3 łyżki oleju

1 cebula

2 szklanki wody

Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, cebulę posiekaj.

Mięso pokrój na kotlety,oprósz solą i 1/2 łyżki mąki. W rondlu rozgrzej olej i zarumień kotlety.
Kotlety przełóż na talerz.
Na tym samym oleju podsmaż cebulę z pieczarkami. Do pieczarek przełóż kotlety, zalej wodą i duś  przez ok. 40 minut. 
Śmietanę wymieszaj z pozostałą mąką i zagęść sos.
Makaron ugotuj al dente i podawaj z kotletami.
 
Rzut okiem na...schabowego
 

Schabowe pieczone z marchewką i serem

5 kotletów

2 cebule

4 marchewki

20-30 dag żółtego sera

sól i pieprz

1 łyżeczka słodkiej papryki

1-2 łyżeczki ziół prowansalskich

3 łyżki majonezu

Piekarnik nastaw na 190 stop. C.

Marchewkę i cebulę obierz. Marchewkę pokrój w plasterki, cebulę w piórka.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż marchewkę, na marchewkę cebulę. Warzywa posyp słodką papryką i ziołami.
Kotlety delikatnie rozbij i oprósz solą i pieprzem. Kotlety wyłóż do naczynia żaroodpornego.
Mięso posmaruj majonezem i posyp serem startym na tarce o dużych oczkach.
Piecz przez ok. 15 minut.
 
Rzut okiem na...schabowego
 

Schabowy w chipsach

4 kotlety schabowe
 
120 g chipsów paprykowych
 
2 jajka
 
3 łyżki mąki
 
sól i pieprz
 
zioła prowansalskie
 
Kotlety rozbij. 
Jajka rozbełtać widelcem, dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie.
Mąkę wsyp na talerz, a chipsy pokrusz i przełóż na większy talerz,
Kotlety obtaczaj w mące, jajku, następnie w chipsach. Kotlety smaż na złoty kolor, po czym osącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj. 
 
Rzut okiem na...schabowego
 

Potrawka schabowa

500 g schabu bez kości

250 g pieczarek

czerwona papryka

pomidory krojone z puszki

cebula

ząbek czosnku

2 ogórki kiszone

łyżka masła

olej do smażenia

pieprz i sól

mielona słodka papryka

Mięso pokrój w paseczki, dopraw solą i pieprzem. Smaż aż się zarumieni, odstaw na bok.

Pieczarki, paprykę i cebulę oczyść. Pieczarki pokrój w słupki, paprykę w paski a cebulę w piórka.
Na patelni rozpuść masło, podsmaż cebulę z ząbkiem czosnku. Dodaj mięso, pieczarki i paprykę. Duś przez ok. 10-15 minut.
Do mięsa dodaj pomidory i pokrojone w kostkę ogórki, wymieszaj. Duś kolejne 10 minut.
Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
 
Rzut okiem na...schabowego
 

Sapghetti po polsku

200 g schabu 
 
2 marchewki
 
100 g kalafiora
 
200 g brokułu 
 
1 cebula
 
4 czerwone papryki
 
koncentrat pomidorowy
 
sól i pieprz
 
1 szklanka bulionu warzywnego
 
100 g makaronu spaghetti
 
4 łyżki oleju
 
Schab pokrój w paski lub w kostkę, podsmaż na połowie oleju. Odstaw na bok.
Marchewkę, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Kalafior i brokuł podziel na różyczki. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż marchewkę, dołóż pozostałe warzywa i mięso.
Całość podlej bulionem, dodaj koncentrat i wymieszaj. Przypraw i duś przez ok. 8-10 minut.
Makaron ugotuj al dente, odcedź i wymieszaj z sosem.
 
Rzut okiem na...schabowego
 
 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak