Rzut okiem na...schabowego

Niedziela. Godzina ok. 12 w większości domów słychać stukanie. Kawałek schabu.. oprószony solą i pieprzem, całość otoczona w chrupiącej panierce. Najczęściej podawany z ziemniaczkami, surówką z kapusty czy mizerią. Tradycyjny polski obiad. Tak..tak już wiadomo o co chodzi. Chodzi o schabowego ! Lubicie prawda?
Będąc dzieckiem pamiętam, że taki obiad gościł na stole dość często. Później coraz rzadziej, co nie zmienia faktu, że go lubimy. Bo czy w każdą niedzielę musi być schabowy? A jeśli nawet, czy nie warto go troszkę zmienić? Nie lubię nudy..dlatego mam dla Was propozycję na to jak podać schabowego, czy ogólnie schab w nieco inny sposób.
Schabowe w musztardzie francuskiej
4 kotlety schabowe
1 1/2 łyżki musztardy francuskiej
szczypiorek
bazylia
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Szczypiorek i bazylię siekam, powinna być 1 łyżka szczypiorku i 1 łyżka bazylii.
Do miseczki dodaję musztardę, bazylię, szczypiorek i oliwę z oliwek. Dokładnie mieszam.
Musztardą smaruję kotlety z obu stron. Smażę na lekko natłuszczonej patelni, z obu stron po ok. 2-3 minuty.
Schab w sosie pieczarkowym
360 g schabu bez kości
500 g pieczarek
300 g makaronu kokardki
150 g śmietany 12 %
1,5 łyżki mąki
3 łyżki oleju
1 cebula
2 szklanki wody
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, cebulę posiekaj.
Schabowe pieczone z marchewką i serem
5 kotletów
2 cebule
4 marchewki
20-30 dag żółtego sera
sól i pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżki majonezu
Piekarnik nastaw na 190 stop. C.
Schabowy w chipsach
Jajka rozbełtać widelcem, dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie.
Mąkę wsyp na talerz, a chipsy pokrusz i przełóż na większy talerz,
Kotlety obtaczaj w mące, jajku, następnie w chipsach. Kotlety smaż na złoty kolor, po czym osącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj.
Potrawka schabowa
500 g schabu bez kości
250 g pieczarek
czerwona papryka
pomidory krojone z puszki
cebula
ząbek czosnku
2 ogórki kiszone
łyżka masła
olej do smażenia
pieprz i sól
mielona słodka papryka
Mięso pokrój w paseczki, dopraw solą i pieprzem. Smaż aż się zarumieni, odstaw na bok.
Sapghetti po polsku
Marchewkę, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Kalafior i brokuł podziel na różyczki. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż marchewkę, dołóż pozostałe warzywa i mięso.
Całość podlej bulionem, dodaj koncentrat i wymieszaj. Przypraw i duś przez ok. 8-10 minut.
Makaron ugotuj al dente, odcedź i wymieszaj z sosem.