Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w ananasach

Na wielu świątecznych stołach gości ryba. Może na Waszym zagości ryba na słodko - w ananasach.

Pyszny pomysł na rybkę w sosie słodko - kwaśnym.

 

Ryba w ananasach

Ryba jest niezwykle smaczna. Można ją podawać na ciepło i na zimno. Stąd można ją podać np. na wigilijny stół.

 

Ryba w ananasach

 

Ryba w ananasach

 

SKŁADNIKI:

0,5 kg filetów rybnych pangi,

2 cebule,

1 puszka ananasa,

2 szklanki ketchupu (pól na pół pikantny i łagodny),

sól,

pieprz,

sok z cytryny,

2 jajka,

bułka tarta,

PRZYGOTOWANIE:

Filety rybne kroimy na mniejsze części, skrapiamy je sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i na chwilę odstawiamy.

 

Ryba w ananasach

 

Jajka rozkłócamy. Rybę obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron.

 

Ryba w ananasach

 

Po usmażeniu przekładamy ją na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Cebulę obieramy i kroimy ją w piórka. Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.

 

Ryba w ananasach

 

Cebulę szklimy i dodajemy ananasa. Smażymy wszystko razem około 10 minut dodając soli i pieprzu. Następnie dodajemy ketchup i jeszcze chwilkę smażymy.

 

Ryba w ananasach

 

W naczyniu układamy kawałki ryby, polewamy je przygotowanym sosom. Warstwy powtarzamy aż do wyczerpania składników.

 

Ryba w ananasach

 

Na samej górze powinien być sos. Można podawać na ciepło i na zimno.

 

Ryba w ananasach

 

Smacznego :)

Paweł10 01.12.2012 00:29
Z przyjemnością spróbuje takiej rybki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak