Ryba po grecku

Opublikowano: 28.11.2012
Autor: danusia19671
Ryba po grecku
Na wigilijną kolację polecam rybę po grecku



Składniki

filety rybne 1,5 kg

mąka 70 g

mąka ziemniaczana 30 g

olej sojowy lub słonecznikowy 1 łyżka

marchew pokrojona w paski 0,5 kg

pietruszka 200 g

seler 300 g

cebula 300 g

koncentrat pomidorowy 0,5 słoiczka

cukier 10 g

ziele angielskie przyprawy

listek laurowy przyprawy

olej do smażenia ryb

sól do smaku

pieprz czarny do smaku

 Etapy przygotowania

 

Filety rybne po porcjować, posolić i obtoczyć w zmieszanych obu mąkach.

Usmażyć rybę na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.

Warzywa pokroić w paski dodać bardzo małą ilość gorącej wody, ziele angielskie, liść laurowy, sól i ugotować.

Do wywaru dodać olej, koncentrat pomidorowy, cukier, pieprz i zagotować.

Sos powinien być gęsty.

Rybę ułożyć w płaskich naczyniach, obłożyć sosem greckim.

Podawać gorącą.

prymat