Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

Na wigilijną kolację polecam rybę po grecku

Ryba po grecku

Składniki

filety rybne 1,5 kg

mąka 70 g

mąka ziemniaczana 30 g

olej sojowy lub słonecznikowy 1 łyżka

marchew pokrojona w paski 0,5 kg

pietruszka 200 g

seler 300 g

cebula 300 g

koncentrat pomidorowy 0,5 słoiczka

cukier 10 g

ziele angielskie przyprawy

listek laurowy przyprawy

olej do smażenia ryb

sól do smaku

pieprz czarny do smaku

 Etapy przygotowania

 

Filety rybne po porcjować, posolić i obtoczyć w zmieszanych obu mąkach.

Usmażyć rybę na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.

Warzywa pokroić w paski dodać bardzo małą ilość gorącej wody, ziele angielskie, liść laurowy, sól i ugotować.

Do wywaru dodać olej, koncentrat pomidorowy, cukier, pieprz i zagotować.

Sos powinien być gęsty.

Rybę ułożyć w płaskich naczyniach, obłożyć sosem greckim.

Podawać gorącą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak