Ryba po grecku

Składniki
filety rybne 1,5 kg
mąka 70 g
mąka ziemniaczana 30 g
olej sojowy lub słonecznikowy 1 łyżka
marchew pokrojona w paski 0,5 kg
pietruszka 200 g
seler 300 g
cebula 300 g
koncentrat pomidorowy 0,5 słoiczka
cukier 10 g
ziele angielskie przyprawy
listek laurowy przyprawy
olej do smażenia ryb
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
Etapy przygotowania
Filety rybne po porcjować, posolić i obtoczyć w zmieszanych obu mąkach.
Usmażyć rybę na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Warzywa pokroić w paski dodać bardzo małą ilość gorącej wody, ziele angielskie, liść laurowy, sól i ugotować.
Do wywaru dodać olej, koncentrat pomidorowy, cukier, pieprz i zagotować.
Sos powinien być gęsty.
Rybę ułożyć w płaskich naczyniach, obłożyć sosem greckim.
Podawać gorącą.