Rukola - moja nowa koleżanka

1.Rukola, zwana też rokiettą siewną, pochodzi z ciepłych regionów krajów między innymi z Afryki , Azji czy Europy. Znana była już starożytnym Rzymianom. U naszych bliskich i dalekich sąsiadów rukola bardzo jest popularna we Włoszech i Hiszpanii z którymi są ba kraje kojarzone .Rukola jest uwielbiana przez dbających o linię , ponieważ zawiera tylko 5 kcal .
2. Właściwości rukoli :
-żelazo
-witaminy z grupy A, B, C oraz K
-wapń
-działa anty toksycznie i antywirusowo
-potas reguluje czynność nerek oraz wydzielanie insuliny
-podnosi odporność
-zawiera flawonoidy, które mają działanie przeciwrakowe
-zapobiegają rozwoju cukrzycy, otyłości i chorób układu krążenia.
3. Z czym podawać rukolę ?
Rukolę głównie dodaje się do różnego rodzaju sałatek .Także jako dodatek do zimnych przekąsek, sosów, twarogów i jajek. Rukola ożywia smak mdławych potraw, takich jak owoce morza czy ser mozzarella.
Koktajl z rukolą i szpinakiem :
Składniki :
-rukola 5 listków
-szpinak 5 listków
-jabłko 1 duże
-woda 1/2 szklanki
-sok z cytryny 2 łyżki
Jabłka , szpinak ,rukole myjemy . Po umyciu osuszamy . Jabłko obieramy i kroimy na ćwiartki . Następnie resztę składników dajemy do blendera i całość miksujemy kilkanaście sekund .
Pasta do chleba ze szpinakiem i rukolą
Składniki:
-
jajka ugotowane na twardo 2
-
szpinak świeży 5 liści
-
rukola 5 liści
-
sól do smaku
-
czarny pieprz mielony Prymat
-
Kucharek - uniwersalna
-
śmietana 30 % 1 łyżka
-
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo . Po ugotowaniu jajka obieramy i kroimy na połówki . Rukolę i szpinak myjemy . Po umyciu i osuszeniu kroimy na mniejsze połówki . Wszystko dajemy do jednej miski dodajemy 1 łyżkę śmietany oraz przyprawy . Wszystko blend-ujemy na jednolitą masę . Pastę najlepiej schłodzić godzinę przed podaniem .