Rukola - jak oryginalna...

Opublikowano: 10.06.2015
Autor: dollce
Rukola - jak oryginalna...
Orzechowa, lekko gorzkawa, o oryginalnym aromacie.

Rokietta siewna nazywana rukolą, należy do rodziny roślin kapustowatych. Pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Preferuje żyzne gleby i pełne słońce. Jej liście mogą być gotowe do zbioru w ciągu 40 dni od siewu nasion.

Rukola - jak oryginalna...

Rokietta siewna jest znana od czasów starożytnych jako zioło o właściwościach terapeutycznych, uznano ją również za doskonały afrodyzjak... Podobnie jak inne zielone warzywa, rukola jest też bardzo niskokaloryczna - 100 g świeżych liści zawiera zaledwie 25 kalorii.

Świeża rukola jest bardzo dobrym źródłem folianów. Za orzechowy posmak liści odpowiada kwas alfa-linolenowy. W 100 g świeżych zielonych liści zawarte jest 24% kwasu foliowego.

Rukola - jak oryginalna...
Rukola jest bogata w składniki odżywcze. Jest doskonałym źródłem witaminy A, C oraz K - witaminy te regenerują i wzmacniają komórki organizmu. Ponadto rokietta siewna ma w sobie wapń, żelazo, mangan, potas oraz fosfor.

Właściwości:

  • Spożywając ją zwiększamy odporność organizmu.
  • Jedną z właściwości rukoli jest ułatwienie procesu trawienia, oprócz tego ułatwia wydalanie płynów z organizmu, a zatem ma działanie moczopędne.
  • Zapobiega osłabieniom i anemii.
  • Wzmacnia kości i mózg. Jest lekkostrawna.
  • Posiada działanie bakteriobójcze.
  • Wzmaga wytwarzanie żółci oraz leczy wrzody żołądka.
  • Ma właściwości przeciwutleniające i jest dobra dla zdrowia skóry.

 

Rukola - jak oryginalna...

Spożywanie owoców i warzyw wszelkiego rodzaju od dawna związane jest ze zmniejszonym ryzykiem wielu niekorzystnych warunków zdrowotnych. Wiele badań sugeruje, że wzrost konsumpcji pokarmów roślinnych, takich jak np. rukola, zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy czy też chorób serca.

Rukola jest najczęściej spożywana w sałatkach, ale może być również dodawana do makaronów, zapiekanek i sosów. We Włoszech bardzo powszechna jest pizza „posypana” po upieczeniu rukolą - polecam :)
Rukola powinny być przechowywana w lodówce i wykorzystana w ciągu kilku dni od daty zakupu.

Polecam kilka przepisów z użyciem rukoli:

Tołpyga z kaszą gryczaną i rukolą

Rukola - jak oryginalna...

 

Składniki:

  • tołpyga - 0,5  kg 

  • sól
  • pieprz
  • cebula - 1 sztuka
  • sok z jednej cytryny
  • koperek - 0,5 pęczka
  • olej do smażenia


Sos koperkowo-chrzanowy

  • jogurt grecki - 200 gram
  • chrzan śmietankowy - 1 łyżka
  • koperek - 0,5 pęczka
  • sól
  • pieprz 



Kasza gryczana z rukolą

  • kasza gryczana - 200 gram
  • rukola - 4 garści
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • sól
  • pieprz


Tołpygę dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę oraz koperek pokroić. Każdy kawałek ryby posolić i popieprzyć. Do naczynia włożyć rybę, cebulę i koperek - całość wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki.

Kaszę gryczaną ugotować według przepisu z opakowania. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kaszę gryczaną przesmażyć 3 min, dodać jajko całość wymieszać smażyć kolejne 3 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać rukolę.

Sos: w naczyniu wymieszać jogurt z chrzanem, dodać posiekany koperek, całość dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Tołpygę usmażyć na oleju, podawać z sosem i kaszą.

Zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem

Rukola - jak oryginalna...


Składniki:

  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • pieczarki - 100 gram
  • boczek wędzony - 100 gram
  • szalotka - 1 sztuka
  • masło - 1 łyżeczka
  • śmietana kremówka - 100 ml (36%)
  • rosół z kury - 50 ml
  • chrzan tarty - 2 łyżeczki
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • rukola - 1 garść
  • ciasto francuskie - 2 kawałki
  • jajo do posmarowania wierzchu 




Pieczarki oraz pierś z kurczaka pokroić w paski, natomiast szalotkę oraz boczek w kostkę.
Na patelni rozpuścić masło, po czym zeszklić na min szalotkę, dodać pieczarki i smażyć przez ok 5-6 min. Następnie dodać pierś kurczaka oraz boczek - całość smażyć ok 10 min.
Do usmażonego farszu wlać rosół - dusić ok 2 min po czym powoli dodać śmietanę i chrzan. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać rukolę.
Farsz rozłożyć do kokilek.
Kokilki z farszem przykryć ciastem francuskim, dociskając ciasto do brzegu. Nożem przebić ciasto w kilku miejscach. Roztrzepać jajko i posmarować nim wierzch.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec 15-20 min do uzyskania złocistego koloru.

Pizza 4 sery z rukolą

Rukola - jak oryginalna...

 

Składniki:

Składniki na 1 pizze

  • szalotka - 1 sztuka
  • ser gruyere - 50 gram
  • parmezan - 50 gram
  • ser kozi - 50 gram
  • ser pleśniowy typu gorgonzola - 50 gram
  • rukola 


 

Sos pomidorowy

  • pomidory krojone z puszki - 2 puszki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • pieprz biały mielony
  • sól morska
  • rozmaryn
  • oregano
  • bazylia
  • czosnek - 2 ząbki
  • chili pieprz cayenne 



Ciasto na 4 pizze o średnicy 26 cm

  • mąka pszenna - 500 gram
  • mleko ciepłe - 1 szklanka
  • woda - 0,5 szklanki
  • drożdże świeże - 50 gram
  • jajko - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • sól morska - 2 łyżeczki




Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta połączyć i energicznie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu wyrośnięcia. Po wyrośnięciu podzielić na 4 części i uformować placki o średnicy ok 30 cm.
Sos: Pomidory połączyć z oliwą, solą, pieprzem i gotować ok 30 min. Następnie całość zmiksować np. blenderem po czym dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn, oregano, bazylię oraz chili pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszać i dusić ok 5 min.
Ciasto włożyć na formę do pizzy i nałożyć na nie sos pomidorowy, następnie szalotkę.

Wszystkie 4 sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dokładnie wymieszać. Na przygotowane wcześniej ciasto (z sosem pomidorowym i szalotką) nałożyć starte sery i posypać oregano.

Piekarnik nagrzać z opcją termoobiegu do maksymalnej temperatury i piec 10 min. Po upieczeniu posypać liśćmi rukoli.

prymat