Rozmaryn - świeży powiew morza

Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego ale obecnie jest uprawiany w niemal na całym świecie. W stanie dzikim można spotkać go np. w: Portugalii, Grecji, Turcji, Hiszpanii czy Tunezji gdzie jego wysokość dochodzi nawet do 3 m. U nas jest uprawiana jako roślina przyprawowa, lecznicza a nawet ozdobna.
Ma silny, leśny aromat. Doskonale komponuje się z rożnego rodzaju rybami i mięsami takimi jak np. dziczyzna, jagnięcina, wieprzowina, wołowina czy cielęcina. Ponadto świetnie pasuje do ziemniaków i bakłażanów oraz innych warzyw. Można wykorzystać jego liście oraz kwiaty. Zdrewniałe pędy można wykorzystać jako patyczki do szaszłyków.
Przechowywanie:
Najlepszym rozwiązaniem jest mrożenie świeżych, całych gałązek, zachowują one w ten sposób swój oryginalny aromat.
Czy wiesz, że:
- dodany do kąpieli poprawia krążenie;
- pomaga w trawieniu;
- zawiera kwas foliowy oraz witaminy z grupy B oraz witaminę C;
- świeże liście rozmarynu, są dobrym źródłem przeciwutleniaczy;
- zawiera składniki mineralne takie jak: potas, wapń, żelazo, mangan, miedź i magnez;
- nie zawiera cholesterolu;
- łagodzi stres;
- leczy stany zapalne;
- ma w sobie lotne olejki, garbniki oraz flawonoidy;
- podnosi ciśnienie;
- wspomaga układ odpornościowy organizmu;
- spowalnia rozwój komórek rakowych.
Makaron fettuccini w sosie serowo-ziołowym
Składniki:
- makaron fettuccini - 250 gram
- ser pleśniowy typu gorgonzola - 100 gram
- ser pleśniowy niebieski - 100 gram
- serek topiony - 100 gram
- śmietana 12% - 250 gram
- bazylia - 5 gałązek
- oregano - 10 gałązek
- rozmaryn - 2 gałązki
- tymianek - 10 gałązek
- sól do smaku
- pieprz kolorowy
Makaron ugotować al dente według przepisu z opakowania.
Śmietanę podgrzać po czym dodać sery: pleśniowy typu gorgonzola, niebieski oraz serek topiony - zagotować - mieszając od czasu do czasu aby sery się roztopiły. Do gotowego sosu dodać świeże posiekane zioła - bazylię, oregano, tymianek oraz rozmaryn. Doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać makaron z sosem. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Karkówka z dzika
Składniki:
- karkówka z dzika - 0,5 kg
- sól
Marynata:
- wino czerwone - 150 ml
- oliwa - 50 ml
- musztarda francuska - 1 łyżka
- estragon - 0,5 łyżeczki
- ziarna pieprzu - 4 ziarna
- jałowiec - 10 ziaren
- rozmaryn
- ziele angielskie - 4 ziarna
- czosnek - 2 ząbki
Karkówkę pokroić z plastry i delikatnie rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty, po czym wymieszać w naczyniu z karkówka. Odstawić do lodówki na 24-48 godzin.
Grillować po 3-4 min z każdej strony pod sam koniec oprószyć solą.
Ziemniaki pieczone w ziołach
Składniki:
- ziemniaki 1 kg
Marynata:
- oliwa z oliwek - 4 łyżki
- oregano - 1 łyżeczka
- bazylia otarta - 1 łyżeczka
- tymianek - 1 łyżeczka
- rozmaryn - 1 łyżeczka
- papryka ostra mielona - 1 łyżeczka
- sól
- pieprz czarny mielony
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać z ziemniakami. Łódeczki ułożyć na blaszce do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 25 min (do uzyskania złotego koloru).
Ziemniaki Hasselback
Składniki:
- ziemniaki - 5 sztuk
- oliwa z oliwek - 1/4 szklanki
- zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
- rozmaryn
- sól
- pieprz kolorowy
Ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki - nie przecinając ziemniaka do końca. W naczyniu wymieszać oliwę z ziołami, solą oraz pieprzem, następnie natrzeć nią ziemniaki i ułożyć je na blaszce do pieczenia. Ziemniaki piec w temperaturze 200 stopni przez ok 50 minut.