Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rozmaryn - świeży powiew morza

Jego zapach jest wyrazisty dzięki olejkom eterycznym takim jak: eukaliptol i kamfora. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego ale obecnie jest uprawiany w niemal na całym świecie. W stanie dzikim można spotkać go np. w Portugalii, Grecji, Turcji...

Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego ale obecnie jest uprawiany w niemal na całym świecie. W stanie dzikim można spotkać go np. w: Portugalii, Grecji, Turcji, Hiszpanii czy Tunezji gdzie jego wysokość dochodzi nawet do 3 m. U nas jest uprawiana jako roślina przyprawowa, lecznicza a nawet ozdobna.

Rozmaryn - świeży powiew morza

Ma silny, leśny aromat. Doskonale komponuje się z rożnego rodzaju rybami i mięsami takimi jak np. dziczyzna, jagnięcina, wieprzowina, wołowina czy cielęcina. Ponadto świetnie pasuje do ziemniaków i bakłażanów oraz innych warzyw. Można wykorzystać jego liście oraz kwiaty. Zdrewniałe pędy można wykorzystać jako patyczki do szaszłyków.

Przechowywanie:
Najlepszym rozwiązaniem jest mrożenie świeżych, całych gałązek, zachowują one w ten sposób swój oryginalny aromat.

 

Rozmaryn - świeży powiew morza

Czy wiesz, że:

  • dodany do kąpieli poprawia krążenie;
  • pomaga w trawieniu;
  • zawiera kwas foliowy oraz witaminy z grupy B oraz witaminę C;
  • świeże liście rozmarynu, są dobrym źródłem przeciwutleniaczy;
  • zawiera składniki mineralne takie jak: potas, wapń, żelazo, mangan, miedź i magnez;
  • nie zawiera cholesterolu;
  • łagodzi stres;
  • leczy stany zapalne;
  • ma w sobie lotne olejki, garbniki oraz flawonoidy;
  • podnosi ciśnienie;
  • wspomaga układ odpornościowy organizmu;
  • spowalnia rozwój komórek rakowych.



Makaron fettuccini w sosie serowo-ziołowym

Rozmaryn - świeży powiew morza

Składniki:

  • makaron fettuccini - 250 gram
  • ser pleśniowy typu gorgonzola - 100 gram
  • ser pleśniowy niebieski - 100 gram
  • serek topiony - 100 gram
  • śmietana 12% - 250 gram
  • bazylia - 5 gałązek
  • oregano - 10 gałązek
  • rozmaryn - 2 gałązki
  • tymianek - 10 gałązek
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy


Makaron ugotować al dente według przepisu z opakowania.
Śmietanę podgrzać po czym dodać sery: pleśniowy typu gorgonzola, niebieski oraz serek topiony - zagotować - mieszając od czasu do czasu aby sery się roztopiły. Do gotowego sosu dodać świeże posiekane zioła - bazylię, oregano, tymianek oraz rozmaryn. Doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać makaron z sosem. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Karkówka z dzika

Rozmaryn - świeży powiew morza

Składniki:

  • karkówka z dzika - 0,5 kg
  • sól

Marynata:

  • wino czerwone - 150 ml
  • oliwa - 50 ml
  • musztarda francuska - 1 łyżka
  • estragon - 0,5 łyżeczki
  • ziarna pieprzu - 4 ziarna
  • jałowiec - 10 ziaren
  • rozmaryn
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • czosnek - 2 ząbki


 Karkówkę pokroić z plastry i delikatnie rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty, po czym wymieszać w naczyniu z karkówka. Odstawić do lodówki na 24-48 godzin.
Grillować po 3-4 min z każdej strony pod sam koniec oprószyć solą.


Ziemniaki pieczone w ziołach

Rozmaryn - świeży powiew morza


Składniki:

  • ziemniaki 1 kg 



Marynata:

  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • oregano - 1 łyżeczka
  • bazylia otarta - 1 łyżeczka
  • tymianek - 1 łyżeczka
  • rozmaryn - 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz czarny mielony


Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać z ziemniakami. Łódeczki ułożyć na blaszce do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 25 min (do uzyskania złotego koloru).


Ziemniaki Hasselback

Rozmaryn - świeży powiew morza

Składniki:

  • ziemniaki - 5 sztuk
  • oliwa z oliwek - 1/4 szklanki
  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz kolorowy

 

Ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki - nie przecinając ziemniaka do końca. W naczyniu wymieszać oliwę z ziołami, solą oraz pieprzem, następnie natrzeć nią ziemniaki i ułożyć je na blaszce do pieczenia. Ziemniaki piec w temperaturze 200 stopni przez ok 50 minut.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak