Rozgrzewające zupy na jesienne chłody
Opublikowano: 23.10.2011

Mija właśnie miesiąc astronomicznej jesieni. Jesienna pogoda nas nie rozpieszcza, szaro, deszczowo za oknem i coraz częściej dopada nas gorszy nastrój. Pojawia się apatia i przygnębienie, a wraz z nią senność, wyraźny spadek energii, drażliwość, wahania nastroju, zobojętnienie i osłabienie... wszystko prowadzi do przeziębień. Dlatego w takie jesienno-deszczowe dni, warto rozejrzeć się za rozgrzewającymi zupkami.
Rozgrzewająca zupa gulaszowa

2,5 l bulionu500g karkówki lub łopatki1 cebula3 ząbki czosnku1 marchewka 1 pietruszka3 ziemniaki200 g pieczarek1 puszka pomidorów bez skórki2 średnie czerwone papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprz, szczypta chili1 łyżeczka papryki słodkiej1 łyżeczka papryki ostrej olej
Mięso oczyszczamy,kroimy w kostkę, oprószamy mąką i wrzucamy razem z cebulą i czosnkiem na gorący tłuszcz, przyprawiamy i dusimy przez ok. 10 min. Następnie mięso wrzucamy do bulionu i gotujemy ok 40 min. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy. Na patelni podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki oraz paprykę pokrojoną w kostkę, dodajemy do zupy. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz szczyptą chili.

Zupa cebulowa z grzankami
3 l wywaru mięsno-warzywnego 5 cebul 100 g masła 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz bagietka
Cebulę obrać, posiekać. Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną cebulę, smażyć na złoty kolor. Następnie dodać mąkę i jeszcze chwilkę przesmażyć. Do gotującego się wywaru dodać cebulę. Gotować ok. 5 min. Tak przygotowaną zupę zmiksować blenderem. Dodać tymianek i natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Bagietkę pokroić w kostkę, wyłożyć na blaszkę i wstawić na parę minut do piekarnika. Zupę podawać z grzankami.