Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cykl: Poznaj regionalne smaki: Kuchnia Warmińsko-Mazurska

Kuchnia warmińsko-mazurska prosta i smaczna, czerpiąca inspiracje m.in. z kuchni niemieckiej.

 

Dawniej na Mazurach jadano dania proste,  oparte najczęściej na ziemniakach, jajach i mącę. Warmiacy i Mazurzy mają skłonność do słodko-kwaśnych potraw, które odziedziczyli po Niemcach, obfitych mięs i wszelkiego rodzaju klusek.  

Na Warmii i Mazurach chętnie podaje się dania tłuste z dodatkiem kwaśnej śmietany. Tyczy to potraw z ryb, sosów mięsnych i grzybowych, duszonych warzyw oraz zup.  Jednym z najpopularniejszych mięs na stole jest pieczona gęsina oraz podawana najczęściej na wigilię kiełbasa z gęsi.  Na mazurskich stołach królują zupy sycące m.in. grochówka, fasolowa czy kapuśniak.

Jedną z podstawowych potraw jest schab po mazursku (wieprzowe mięso o lekko słodkim, korzennym smaku w sosie z powideł śliwkowych).  Każdy region Polski ma swoją własną unikatową nazwę potrawy, przygotowywane na Mazurach i Warmii placki ziemniaczane podawane z plastrem zrumienionej na patelni szlachetnej wędzonki i ostrym sosem przyrządzanym na bazie twarogu nazywają się plińce z pomoćką.  Natomiast pierogi z kaszą gryczaną to dzyndzałki z hreczką.

Typowym przepisem tejże kuchni jest również kiełbasa w piwie oraz fraszynki (kotleciki z ziemniaków nadziewane farszem mięsnym).

 

Plińce z pomoczką


1,5 kg ziemniaków
1/2 szklanki mleka
duża cebula
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej
kilka plasterków baleronu
szczypiorek
200 g białego sera
180 g śmietany kwaśnej
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach lub w robocie z nakładką do tarcia ziemniaków. Starte ziemniaki przekładamy na sito aby osączyć od powstałego soku z ziemniaków. Mleko zagotowujemy i gorącym zalewamy ziemniaki. Mieszamy. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajka oraz mąkę. Na samym końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju układamy po 1 łyżce masy, rozprowadzamy aby powstały małe placuszki. Smażymy z obu stron. 

Ser biały łączymy z kwaśną śmietaną. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy. Dodajemy do sera. Wszystko dokładnie rozgniatamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Po usmażeniu placuszków, na samym końcu układamy na patelni  kilka plasterków baleronu i smażymy z obu stron. Na talerzu układamy placuszek ziemniaczany przekładamy przesmażonym plasterkiem baleronu i przykrywamy drugim placuszkiem. Podajemy z twarożkiem i szczypiorkiem.

Cykl: Poznaj regionalne smaki: Kuchnia Warmińsko-Mazurska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak