Cykl: Poznaj regionalne smaki: Kuchnia Warmińsko-Mazurska

Dawniej na Mazurach jadano dania proste, oparte najczęściej na ziemniakach, jajach i mącę. Warmiacy i Mazurzy mają skłonność do słodko-kwaśnych potraw, które odziedziczyli po Niemcach, obfitych mięs i wszelkiego rodzaju klusek.
Na Warmii i Mazurach chętnie podaje się dania tłuste z dodatkiem kwaśnej śmietany. Tyczy to potraw z ryb, sosów mięsnych i grzybowych, duszonych warzyw oraz zup. Jednym z najpopularniejszych mięs na stole jest pieczona gęsina oraz podawana najczęściej na wigilię kiełbasa z gęsi. Na mazurskich stołach królują zupy sycące m.in. grochówka, fasolowa czy kapuśniak.
Jedną z podstawowych potraw jest schab po mazursku (wieprzowe mięso o lekko słodkim, korzennym smaku w sosie z powideł śliwkowych). Każdy region Polski ma swoją własną unikatową nazwę potrawy, przygotowywane na Mazurach i Warmii placki ziemniaczane podawane z plastrem zrumienionej na patelni szlachetnej wędzonki i ostrym sosem przyrządzanym na bazie twarogu nazywają się plińce z pomoćką. Natomiast pierogi z kaszą gryczaną to dzyndzałki z hreczką.
Typowym przepisem tejże kuchni jest również kiełbasa w piwie oraz fraszynki (kotleciki z ziemniaków nadziewane farszem mięsnym).
Plińce z pomoczką
1,5 kg ziemniaków
1/2 szklanki mleka
duża cebula
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej
kilka plasterków baleronu
szczypiorek
200 g białego sera
180 g śmietany kwaśnej
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach lub w robocie z nakładką do tarcia ziemniaków. Starte ziemniaki przekładamy na sito aby osączyć od powstałego soku z ziemniaków. Mleko zagotowujemy i gorącym zalewamy ziemniaki. Mieszamy. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajka oraz mąkę. Na samym końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju układamy po 1 łyżce masy, rozprowadzamy aby powstały małe placuszki. Smażymy z obu stron.
Ser biały łączymy z kwaśną śmietaną. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy. Dodajemy do sera. Wszystko dokładnie rozgniatamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po usmażeniu placuszków, na samym końcu układamy na patelni kilka plasterków baleronu i smażymy z obu stron. Na talerzu układamy placuszek ziemniaczany przekładamy przesmażonym plasterkiem baleronu i przykrywamy drugim placuszkiem. Podajemy z twarożkiem i szczypiorkiem.