Cykl: Poznaj regionalne smaki: Kuchnia Małopolska

Opublikowano: 25.03.2013
Autor: rosik93
Cykl: Poznaj regionalne smaki: Kuchnia Małopolska
Kuchnia Małopolska ma swój początek już w czasach Galicji, można zauważyć, że oparta jest także na tradycji kulinarnej z kuchni austriackiej, węgierskiej, czeskiej czy żydowskiej.

 Do najbardziej znanej małopolskiej potrawy zalicza się maczankę po krakowsku ( przygotowuje się z wieprzowiny krojonej na plastry, podawanej z pieczywem i sosem). Tradycyjnym daniem jest także kaczka po krakowsku (pieczona i podawana  z grzybami i kaszą). Na stole nie zabraknie kiełbasy krakowskiej i Lisieckiej (wędzona kiełbasa wieprzowa, wytwarzana w gminach Liszki i Czernichów) oraz salcesonu serwowanego z sosem musztardowym.

W Małopolsce wyróżniamy kilka austriackich wypieków m.in. pischinger (wafle przekładany masą kakaową ) oraz tort Sachera (tort przełożony marmoladą morelową z polewą czekoladową).  Z ciast drożdżowych znana jest również buchta ( ciasto drożdżowe zwijane z powidłami). Jednym z przysmaków Anny Jagiellonki była babka z kaszy mannej z bakaliami, którą przygotowuje się do dziś. Charakterystycznym produktem małopolski są obwarzanki, bajgle oraz precle, które możemy kupić w całym Krakowie.

Jedną z przypraw używanych od lat jest kminek, którego to w Małopolsce używa się najwięcej. Stosowany jest do wielu rodzajów chleba, bułek, sosów czy marynat.

 Obwarzanki pełnoziarniste (inna wersja przypominająca tradycyjne obwarzanki znane w Krakowie)

Składniki (8 szt.):
500 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
10 g drożdży świeżych
300 ml letniej wody
1 żółtko do posmarowania
ziarenka sezamu, maku i siemienia lnianego

Do miski przesiać mąkę dodać sól, płynne drożdże rozmieszane z cukrem oraz letnią wodę. Ciasto wyrobić przez ok. 5 min. aż będzie gładkie i elastycze. Odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Następnie ciasto podzielić na 8 równych części. i z każdej uformować podłużny wałek, podzielić na pół i utworzyć warkocz i połączyć aby utworzyć wianuczek. Tak przygotowane obwarzanki odłożyć na oprószoną mąką deskę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min. W szerokim garnku zagotować wodę. Kiedy woda będzie wrzeć, wkładać pojedyńczo każdą bułeczkę i gotować ok. 1 min. z każdej strony. Wyjąć na papier aluminiowy do osuszenia. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, układać obwarzanki. Każdą posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarenkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 min. aż będą złociste. Po wyjęciu ostudzić.

 

 

Cykl: Poznaj regionalne smaki: Kuchnia Małopolska

Cykl: Poznaj regionalne smaki: Kuchnia Małopolska

Cykl: Poznaj regionalne smaki: Kuchnia Małopolska

prymat