Południe Polski to region poświęcony przede wszystkim potrawom prostym, przygotowanych z niedrogich produktów, w którym przeważają ziemniaki, mąka i kasze. Czasy się zmieniają, o tradycyjnych potrawach danego regionu nikt nie ma pojęcia. Zapewne znajdą się domy w których nadaj podaje się wymienione niżej potrawy.
Dania przygotowywane najczęściej w tygodniu to zupy takie jak wodzianka (zupa na wodzie z czerstwym pieczywem i dodatkiem czosnku i masła) lub żur, jadany do dnia dzisiejszego. Innymi śląskimi specjałami są także krupnioki (inaczej kaszanka) i żymloki (wyglądem przypomina kiełbaskę, w konsystencji kaszankę lecz kasza zastąpiona jest miękiszem bułki).
Kolejnymi znanymi potrawami jest są kluski z ziemniaków m.in. kluski śląskie lub kluski z tartych surowych ziemniaków, gotowana modro kapusta i różnego rodzaju rolady. Szczególnie na świąteczny wigilijny stół podaje się takie potrawy jak: kapustę z grzybami, makówki (deser wigilijny przygotowywany z maku i dodatkiem dużej ilości bakalii), moczkę (słodka, gęsta zupa piernikowa z bakaliami). Innym świątecznym ciastem, lecz nie tylko jest kołacz z serem lub makiem przygotowywany z ciasta drożdżowego.
Kluski śląskie1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę(ja użyłem tylko ubijaka do ziemniaków). Przełożyć do miski i podzielić na 4 części. Wsypać mąkę ziemniaczaną na miejsce 1/4 części ziemniaków dodać jajko i wyrobić masę ziemniaczaną. Następnie zwilżonymi rękami formować kuleczki wielkości orzechów włoskich i każdą lekko spłaszczyć i palcem utworzyć małą dziurkę. Tak przygotowane kluski wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 2-3 min od wypłynięcia. Po wyjęciu przepłukać zimną wodą, aby się nie kleiły. Podać okraszone przesmażonym boczkiem z cebulką. Kluski podawać do dań zasadniczych jako dodatek skrobiowy.
