Cykl: Poznaj regionalne smaki: Kuchnia Kaszubska

Kaszuby to kraina położona nad morzem, otoczona lasami i wieloma jeziorami. Tutaj możemy rozkoszować się rybami (śledzie, łosoś, dorsz,szczupak) przygotowanymi na różne sposoby: smażenych, gotowanych, w galaretach, wędzonych czy w zalewach. Dlatego kuchnia kaszubska uważana jest za smaczną i prostą.
Kuchnia kaszubska skupia się główne na sytych daniach głównych. Do dziś popularne są dania z drobiu czy gęsiny. Na stołach kuchennych nie może zabraknąć chętnie zbieranych po lasach grzybów, jagód, czy borówek.
Jednym z miejscowych produktów jest smalec ze swojskim chlebem i ogórkiem kiszonym, który serwowany jest na różnorodnych festynach organizowanych na Kaszubach. Przygotowuje się tutaj śledzie na różne sposoby np. po kaszubsku. Pierwszym przysmakiem na Kaszubach były ruchanki czyli racuszki z ciasta chlebowego smażone na gorącym tłuszczu, posypywane cukrem pudrem. Znana na Kaszubach jest również zupa z brukwi przygotowywana na gęsim wywarze.
Śledzie po kaszubsku
Składniki:
10 filetów a'la matjas
4 cebule
1/2 szklanki + 2 łyżki oleju
puszka pomidorów
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki
Śledzie moczyć ok. 2-3 h, następnie osączyć i osuszyć. Cebulę oczyścić i pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Pomidory z puszki zmiksować blenderem i dodać do podsmażonej miękkiej cebuli, razem z pozostałym olejem, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, majeranek i ostrą papryke, całość smażyć przez kilka minut. Odstawić do przestudzenia. Filety możemy pokroić w większe kawałki lub zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane śledzie zalać ostudzoną zalewą i odstawić do lodówki na min. 1 noc.
