Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Rozgrzej się na jesień

  Jesień pełną parą,miejscami nawet spadł już pierwszy śnieg.  Wraz ze zmianą pór roku,chcąc nie chcąc,zmienia się nasza dieta. W lecie stawiamy na lekkie dania,przy których nie musimy za długo stać przy kuchni. Gdy jednak pogoda za oknami się zmienia i jest coraz zimniej,coraz częściej sięgamy po dania,które nas po prostu rozgrzeją. Wkraczają tu różnego rodzaju zupy,gulasze,herbaty z przyprawami korzennymi. Jesień,to również okres kiedy możemy delektować się go

 

Jesień pełną parą,miejscami nawet spadł już pierwszy śnieg. 

Wraz ze zmianą pór roku,chcąc nie chcąc,zmienia się nasza dieta. W lecie stawiamy na lekkie dania,przy których nie musimy za długo stać przy kuchni. Gdy jednak pogoda za oknami się zmienia i jest coraz zimniej,coraz częściej sięgamy po dania,które nas po prostu rozgrzeją. Wkraczają tu różnego rodzaju zupy,gulasze,herbaty z przyprawami korzennymi. Jesień,to również okres kiedy możemy delektować się gorącą czekoladą..Bo kto z nas nie lubi napić się czekolady..Zwłaszcza,gdy za nami dzień pełen niespodzianek,mróz,deszcz..

Jedną z moich ulubionych jest,czekolada korzenna,z dodatkiem cynamonu,gałki muszkatołowej z dodatkiem wanilii.

Czekolada korzenna:

1 laska cynamonu

1/2 laski wanilii

1/2 gorzkiej czekolady

1/2 mlecznej czekolady

1 1/2 szklanki mleka

2-3 łyżki cukru

1 szczypta gałki muszkatołowej

Mleko przelej do rondelka. Dodaj cukier,cynamon i wanilię,zagotuj. Mleko zdejmij z ognia,przykryj pokrywką i odstaw na ok 20 minut. Z mleka wyjmij przyprawy i podgrzej je na małym ogniu. Do mleka dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj aż się całkowicie rozpuści. Czekoladę przelej do filiżanek,posyp gałką muszkatołową (ja dodatkowo posypują ją startą czekoladą)

Rozgrzej się na jesień

Bananowa czekolada:

1 banan

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki kremówki

1/2 szklanki gorzkiej czekolady,posiekanej

Banana wraz z mlekiem i śmietanką zmiksuj blenderem. Przelej do rondelka i gotuj ok 4 minuty. Dodaj czekoladę. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Jeśli czekolada okaże się zbyt gęsta,można dolać więcej mleka.

Rozgrzej się na jesień

Czekolada na mleczku kokosowym:

puszka mleka kokosowego

1-2 łyżki kakao

1 łyżka miodu

ziarna z jednej laski wanilii

wiórki kokosowe do posypania

szczypta soli

Mleko przelej do rondelka,dodaj wanilię,kakao i sól. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Rondelek postaw na średnim ogniu,i zagotuj. Zdejmij z ognia,dodaj miód i wymieszaj. Czekoladę przelej do szklanek i posyp wiórkami.

Rozgrzej się na jesień

 

bietka 19.10.2015 12:10
czekolada jest pyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak