Jesień pełną parą,miejscami nawet spadł już pierwszy śnieg.
Wraz ze zmianą pór roku,chcąc nie chcąc,zmienia się nasza dieta. W lecie stawiamy na lekkie dania,przy których nie musimy za długo stać przy kuchni. Gdy jednak pogoda za oknami się zmienia i jest coraz zimniej,coraz częściej sięgamy po dania,które nas po prostu rozgrzeją. Wkraczają tu różnego rodzaju zupy,gulasze,herbaty z przyprawami korzennymi. Jesień,to również okres kiedy możemy delektować się gorącą czekoladą..Bo kto z nas nie lubi napić się czekolady..Zwłaszcza,gdy za nami dzień pełen niespodzianek,mróz,deszcz..
Jedną z moich ulubionych jest,czekolada korzenna,z dodatkiem cynamonu,gałki muszkatołowej z dodatkiem wanilii.
Czekolada korzenna:
1 laska cynamonu
1/2 laski wanilii
1/2 gorzkiej czekolady
1/2 mlecznej czekolady
1 1/2 szklanki mleka
2-3 łyżki cukru
1 szczypta gałki muszkatołowej
Mleko przelej do rondelka. Dodaj cukier,cynamon i wanilię,zagotuj. Mleko zdejmij z ognia,przykryj pokrywką i odstaw na ok 20 minut. Z mleka wyjmij przyprawy i podgrzej je na małym ogniu. Do mleka dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj aż się całkowicie rozpuści. Czekoladę przelej do filiżanek,posyp gałką muszkatołową (ja dodatkowo posypują ją startą czekoladą)
Bananowa czekolada:
1 banan
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki kremówki
1/2 szklanki gorzkiej czekolady,posiekanej
Banana wraz z mlekiem i śmietanką zmiksuj blenderem. Przelej do rondelka i gotuj ok 4 minuty. Dodaj czekoladę. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Jeśli czekolada okaże się zbyt gęsta,można dolać więcej mleka.
Czekolada na mleczku kokosowym:
puszka mleka kokosowego
1-2 łyżki kakao
1 łyżka miodu
ziarna z jednej laski wanilii
wiórki kokosowe do posypania
szczypta soli
Mleko przelej do rondelka,dodaj wanilię,kakao i sól. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Rondelek postaw na średnim ogniu,i zagotuj. Zdejmij z ognia,dodaj miód i wymieszaj. Czekoladę przelej do szklanek i posyp wiórkami.