Róże karnawałowe
SKŁADNIKI:
śmietana kwaśna -1 szkl
cukier -2 łyżki
żółtka -6 szt
masło -1 łyżka
proszek do pieczenia-0,5 łyżeczki
spirytus -0,5 kieliszka
mąka około 65 dkg ( tyle ile zabierze ciasto)
marmolada
olej do smażenia
cukier puder do obsypania
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać mąkę na stolnicę,zrobić wgłębienie,dodać żółtka,cukier,roztopione masło,spirytus i śmietanę. Wszystko zarobić,aby ciasto było miękkie. Ciasto rozwałkować bardzo cienko,szklanką,literatką i kieliszkiem wycinać kółka. Każde kółko na brzegu nacinać nożem. Składać kółka od największego do najmniejszego. Środek każdego kółka posmarować białkiem,docisnąć. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wykładać róże na ręcznik papierowy,środki udekorować marmoladą i posypać cukrem pudrem.