Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Róże karnawałowe

Pyszne róże karnawałowe na tłusty czwartek

Róże karnawałoweRóże karnawałowe
Róże karnawałowe 

SKŁADNIKI:

śmietana kwaśna -1 szkl

cukier -2 łyżki

żółtka -6 szt

masło -1 łyżka

proszek do pieczenia-0,5 łyżeczki

spirytus -0,5 kieliszka

mąka około 65 dkg ( tyle ile zabierze ciasto)

marmolada

olej do smażenia

cukier puder do obsypania

 PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać mąkę na stolnicę,zrobić wgłębienie,dodać żółtka,cukier,roztopione masło,spirytus i śmietanę. Wszystko zarobić,aby ciasto było miękkie. Ciasto rozwałkować bardzo cienko,szklanką,literatką i kieliszkiem wycinać kółka. Każde kółko na brzegu nacinać nożem. Składać kółka od największego do najmniejszego. Środek każdego kółka posmarować białkiem,docisnąć. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wykładać róże na ręcznik papierowy,środki udekorować marmoladą i posypać cukrem pudrem.

Gosia311 07.02.2013 19:01
Cudownie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak