Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół na chińską nutę

Wszystkim, którym znudził się tradycyjny niedzielny rosół, polecam tę propozycję...

Do przygotowania tego rosołu potrzebować będziecie:

  5 dużych skrzydełek z kurczaka

  20 dag polędwicy wołowej

  1 średnia pietruszka

  2 marchewki

  1 słoik kiełków sojowych w słonej zalewie

  2 liście laurowe

  6 ziaren ziela angielskiego

  10 ziaren czarnego pieprzu

  chili

  15 dag makaronu pszennego nitki

  2 kostki rosołowe wołowe

 

  Mięso dokładnie czyścimy, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, po czym dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty i gotujemy jeszcze przez godzinę. Rosół przecedzamy przez sitko, do wywaru dodajemy pokrojoną w paski wołowinę oraz obraną i przekrojoną na 3-4 kawałki pietruszkę, a także marchewki pokrojone w cienkie paski o długości około 2-3 cm. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy osączone z zalewy kiełki sojowe oraz kostki rosołowe. Doprawiamy do smaku chili. Makaron wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 3 minuty. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Makaron nakładamy do salaterek, zalewamy gorącym rosołem.

 Rosół na chińską nutę

 

 
Smacznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak