Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rol@da na słodko

Rolada to smaczne i ładnie prezentujące się zakręcone ciasto, które wielu osobą wydaje się trudne i skomplikowane. Jednak tak nie jest. Sekretem rolady jest umiejętne zwinięcie, jeszcze ciepłej, wilgotnej rolady, w mokrą ściereczkę, wtedy nie połamie się i łatwo rozwinie. Można wykonać ją z wielu rodzajów ciast - jednak najpopularniejsza to biszkoptowa. Ja polecam prócz biszkoptowej również bezową, drożdżową oraz waflową.
  • ROLADA BISZKOPTOWA:

    Rolada z kremem cappuccino i bananem

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną piane, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, a następnie żółtka. Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do jajek i delikatnie mieszamy, drewnianą łyżką, wlewając rozpuszczoną margarynę. Gotowe ciasto wylewamy na formę do pieczenia wyłożona papierem. Pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C. Gotowe ciepłe ciasto wykładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy. Odkładamy na chwilkę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Śmietanę kremówkę ubijamy, a następnie dodajemy cappuccino oraz cukier. Następnie dodajemy serek i rozpuszczoną żelatynę, chwilkę miksujemy na małych obrotach. Roladę rozwijamy, nakładamy krem, pozostawiamy ok 1/3 na dekorację rolady. Z jednego boku układamy banany i zwijamy roladę. Górę rolady smarujemy pozostałym kremem oraz ozdabiamy plasterkami banana. Banany suszone, pozostawiamy chwilkę nad parą by zmiękły, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy roladę. Całość polewamy polewą czekoladową, tworząc wzorek. Smacznego !!

Rol@da na słodko

♦  ♦  ♦  ♦  ♦

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/215835/rolada-z-kremem-cappuccino-i-bananem.html

 


  • ROLADA WAFLOWA:

    Rolada waflowa z kremem

    Między dwa wafle włożyć wilgotną ściereczkę, lub ręcznik papierowy lekko zamoczony i pozostawić, aż wafle zrobią się lekko gumowe. Galaretkę malinową przygotować w 1 szklance wody i pozostawić do zastygnięcia. Dwa wafle pokruszyć drobno. 12 łyżek mleka zagotować i dodać wiórki kokosowe, chwile mieszać. Pozostawić do przestygnięcia. Margarynę zmiksować na puszystą masę, dodać cukier oraz po łyżce masy kokosowej, a następnie cukier waniliowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i kakao, do gotującego dodać pokruszony andrut i wymieszać, aż zgęstnieje. Gorącą masę nakładać na wafle, a następnie nakładać masę kokosową. Galaretkę pokroić w paski i ułożyć z kraja wafla. Zwinąć roladę. Roladę dodatkowo owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Smacznego !!

    Rol@da na słodko

    ♦  ♦  ♦  ♦  ♦

    https://www.doradcasmaku.pl/przepis/178282/rolada-waflowa.html


  • ROLADA BEZOWA:

    Rolada bezowa

    Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać ocet oraz mąkę i chwilkę miksować. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Formę do pieczenia posmarować margaryną, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pianę i rozsmarować równo. Piec w piekarniku 30 min w temp. 140°C. Gotową pozostawić, aż przestygnie. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem Śmietan Fix'u. Truskawki dokładnie umyć, poodcinać szypułki a następnie pokroić w ćwiartki. Na zimną bezę nakładamy ubitą śmietanę a następnie posypujemy truskawkami i delikatnie zwijamy, od krótszego boku. Posypujemy cukrem pudrem i przyozdabiamy truskawkami. Smacznego !!

    Rol@da na słodko

    ♦  ♦  ♦  ♦  ♦

    https://www.doradcasmaku.pl/przepis/143526/rolada-bezowa.html



     
  • ROLADA DROŻDŻOWA:

Zawijaniec drożdżowy

Drożdże, cukier, połowę mleka oraz z 3 łyżki mąki i szczyptę soli wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie wykładamy na stolnicę dodajemy mąkę, cukier, pozostałe mleko oraz jako i wyrabiamy ciasto. Dodajemy rozpuszczoną margarynę (20 dag) i jeszcze raz delikatnie wyrabiamy. Ciasto odkładamy, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrośnie. Gotowe rozwałkowujemy na stolnicy, smarujemy delikatnie margaryną rozpuszczoną (5 dag) i posypujemy kakao, a następnie cukrem. Ciasto zwijamy jak roladę i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 40-60 min w temp. 180'C. Po ok 35 min. smarujemy ciasto wodą z cukrem, by się ładnie rumieniło. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

Rol@da na słodko

♦  ♦  ♦  ♦  ♦


https://www.doradcasmaku.pl/przepis/55455/zawijanka-z-kakao.html

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak