Kuchnia czeska, czyli kolejni nasi sąsiedzi. Ich kuchnia jest dość ciężka i sycąca.
Czechy słyną z wielu charakterystycznych dań dla kuchni śląskiej, takich jak np. knedliki - knedlíky, golonka - vepřové koleno, buchty i kołocz - koláč.
Najpopularniejsze zupy z tamtejszego regionu to flaczki - dršťková polévka, pomidorowa - rajská, czy ziemniaczana - bramboračka.
Czeski obiad jest jednak bardzo treściwy. Składna się on z dwóch dań, zupy i smażonej wieprzowiny, z knedlikami i zasmażana kapustą. By urozmaicić te dania, Czesi zamieniają wieprzowinę na golonkę, czy gulasz, ale przeważnie jest on podawany z knedlami, albo plackami ziemniaczanymi oraz kapustą zasmażaną, lub sosem śmietanowym.
Ulubioną przyrawą Czechów jest kminek i jest on często obficie używany.
Na deser u naszych sąsiadów spotkamy przede wszystkim słodkości z użyciem miodu oraz drożdży. Najbardziej poplulanym ciastem jest ciasto Miodowe - Medove rezy.
Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy:
Ciasto:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 żółtka
1,5 łyżeczki sody
2 łyżki margaryny
3 łyżki miodu
4 łyżki śmietany 18 %
Masa:
12 łyżek grysiku ( kaszy mannej )
1 litr mleka
1 szklanka cukru
250 g margaryny
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa
Na stolnice wysypujemy mąkę, cukier, sodę, dodajemy żółtka śmietanę oraz miód i margarynę. Z podanych składników nagniatamy szybko ciasto. Gotowe gładkie ciasto umieszczamy na talerzyku i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy masę. Mleko wlewamy do garnka i wsypujemy grysik, cały czas mieszamy na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy do przestygnięcia. By nie powstał kożuch na grysiku na grysik kładziemy folię. Margarynę ucieramy z cukrem na puch, a następnie dodajemy po łyżce grysiku. Gotową masę schładzamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Blachę do pieczenia posypujemy mąką a następnie wkładamy ciasto. Ciasto można dodatkowo nakłuć widelce. Pieczemy każdy płat ciasta osobno ok 15 min w temp. 180'C, aż się ładnie zarumieni. Ciasto składamy - ciasto połowa masy grysikowej, ciasto, powidła śliwkowe, ciasto pozostała masa grysikowa i ciasto. Całość polewamy polewą. Smacznego !!
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/226344/medove-rezy.html
Kolejnym wspaniałym wypiekiem jest Trdlo, to drożdżowe ciasto cienko rozwałkowane i zawijane na drewniane wałki. Smarowane masłem bądź margaryną rozpuszczoną i posypywane cukrem białym, trzcinowym oraz cynamonem.
By je przygotować będziemy potrzebować:
Ciasto:
500g mąki
2 jajka
50 g drożdży
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
200 ml mleka letniego
cukier waniliowy
szczypta soli
Posypka:
1 białko
0,5 szklanki cukru białego
0,5 szklanki cukru brązowego - trzcinowego
3 łyżki cynamonu
Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym do białości i dodać do mąki. Wlać wyrośnięte drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto przerobić a następnie podzielić na dwie części. Rozwałkować na ok 0,5 cm grubości a następnie powycinać paski o długości ok 40 cm i szerokości ok 1,5-2 cm. Na wałek drewniany zawijamy folię a następnie zawijamy ciasto. Delikatnie dłonią uciskamy a następnie smarujemy ciasto jajkiem i posypujemy posypką. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 min. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia i ściągamy z wałka. Smacznego !!
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/226343/trdlo.html
Warto spróbować także bardzo popularnych rureczek miodowych z kremem - Medove Trubicky. Ciasteczka w dniu pieczenia są dość twarde, lecz na dreugi dziń sa idealne, miękkie i bardzo smaczne. Do ich przygotowania potrzebujemy:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 żółtko
1 jajko
4 łyżki miodu
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki śmietany
25 g margaryny
3 łyżki cukru
4 łyżki kakao
400 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru
Na stolnice wysypać mąkę, cukier, sodę oraz jajka, śmietanę i miód. Składniki zagnieść na gładkie ciasto. Mąką podsypać stolnice a następnie rozwałkować ciasto. Z ciasta wycinać za pomocą szklanki koła. Każde koło zawinąć na wysmarowaną margaryną rurkę i piec ok 10-12 min. w temp. 180'C. Upieczone, jeszcze ciepłe rurki ściągamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier oraz kakao i mieszamy, aż składniki się ładnie połączą. Końce rurek maczamy w polewie czekoladowej i pozostawiamy do zastygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Gotową śmietanę przekładamy do szprycy i szprycujemy rureczki. Smacznego !! Z przepisu wychodzi ok. 45 sztuk.
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/226345/medove-trubicky-czyli-miodowe-rurki.html
Bardzo chętnie podawane i pieczone są też buchty i kołocze z nadzieniem z jabłek, sera, czy maku, oraz pączki.
Wybierając się do Czech warto zakupić czekolade studencką (Studentska) oraz piwo ;))