Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuchnia czeska

Kuchnia czeska czyli nasi kolejni sąsiedzi.

Kuchnia czeska, czyli kolejni nasi sąsiedzi. Ich kuchnia jest dość ciężka i sycąca.
Czechy słyną z wielu charakterystycznych dań dla kuchni śląskiej, takich jak np. knedliki - knedlíky, golonka - vepřové koleno, buchty i kołocz - koláč.

Najpopularniejsze zupy z tamtejszego regionu to flaczki - dršťková polévka, pomidorowa - rajská, czy ziemniaczana - bramboračka.

Czeski obiad jest jednak bardzo treściwy. Składna się on z dwóch dań, zupy i smażonej wieprzowiny, z knedlikami i zasmażana kapustą. By urozmaicić te dania, Czesi zamieniają wieprzowinę na golonkę, czy gulasz, ale przeważnie jest on podawany z knedlami, albo plackami ziemniaczanymi oraz kapustą zasmażaną, lub sosem śmietanowym.  

Ulubioną przyrawą Czechów jest kminek i jest on często obficie używany.

Na deser u naszych sąsiadów spotkamy przede wszystkim słodkości z użyciem miodu oraz drożdży. Najbardziej poplulanym ciastem jest ciasto Miodowe - Medove rezy

Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy:


    Ciasto:
    4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    4 żółtka
    1,5 łyżeczki sody
    2 łyżki margaryny
    3 łyżki miodu
    4 łyżki śmietany 18 %
    Masa:
    12 łyżek grysiku ( kaszy mannej )
    1 litr mleka
    1 szklanka cukru
    250 g margaryny
    powidła śliwkowe
    polewa czekoladowa

 

Na stolnice wysypujemy mąkę, cukier, sodę, dodajemy żółtka śmietanę oraz miód i margarynę. Z podanych składników nagniatamy szybko ciasto. Gotowe gładkie ciasto umieszczamy na talerzyku i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy masę. Mleko wlewamy do garnka i wsypujemy grysik, cały czas mieszamy na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy do przestygnięcia. By nie powstał kożuch na grysiku na grysik kładziemy folię. Margarynę ucieramy z cukrem na puch, a następnie dodajemy po łyżce grysiku. Gotową masę schładzamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Blachę do pieczenia posypujemy mąką a następnie wkładamy ciasto. Ciasto można dodatkowo nakłuć widelce. Pieczemy każdy płat ciasta osobno ok 15 min w temp. 180'C, aż się ładnie zarumieni. Ciasto składamy - ciasto połowa masy grysikowej, ciasto, powidła śliwkowe, ciasto pozostała masa grysikowa i ciasto. Całość polewamy polewą. Smacznego !!

 

Kuchnia czeska

 

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/226344/medove-rezy.html
 

 

Kolejnym wspaniałym wypiekiem jest Trdlo, to drożdżowe ciasto cienko rozwałkowane i zawijane na drewniane wałki. Smarowane masłem bądź margaryną rozpuszczoną i posypywane cukrem białym, trzcinowym oraz cynamonem. 

By je przygotować będziemy potrzebować:


    Ciasto:
    500g mąki
    2 jajka
    50 g drożdży
    0,5 kostki margaryny
    0,5 szklanki cukru
    200 ml mleka letniego
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    Posypka:
    1 białko
    0,5 szklanki cukru białego
    0,5 szklanki cukru brązowego - trzcinowego
    3 łyżki cynamonu

 

Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym do białości i dodać do mąki. Wlać wyrośnięte drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto przerobić a następnie podzielić na dwie części. Rozwałkować na ok 0,5 cm grubości a następnie powycinać paski o długości ok 40 cm i szerokości ok 1,5-2 cm. Na wałek drewniany zawijamy folię a następnie zawijamy ciasto. Delikatnie dłonią uciskamy a następnie smarujemy ciasto jajkiem i posypujemy posypką. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 min. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia i ściągamy z wałka. Smacznego !!

 

Kuchnia czeska

 

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/226343/trdlo.html

 

Warto spróbować także bardzo popularnych rureczek miodowych z kremem - Medove Trubicky.   Ciasteczka w dniu pieczenia są dość twarde, lecz na dreugi dziń sa idealne, miękkie i bardzo smaczne. Do ich przygotowania potrzebujemy:

    2,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 żółtko
    1 jajko
    4 łyżki miodu
    1/2 łyżeczki sody
    2 łyżki śmietany
    25 g margaryny
    3 łyżki cukru
    4 łyżki kakao
    400 ml śmietany kremówki 30 %
    2 łyżki cukru pudru


Na stolnice wysypać mąkę, cukier, sodę oraz jajka, śmietanę i miód. Składniki zagnieść na gładkie ciasto. Mąką podsypać stolnice a następnie rozwałkować ciasto. Z ciasta wycinać za pomocą szklanki koła. Każde koło zawinąć na wysmarowaną margaryną rurkę i piec ok 10-12 min. w temp. 180'C. Upieczone, jeszcze ciepłe rurki ściągamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier oraz kakao i mieszamy, aż składniki się ładnie połączą. Końce rurek maczamy w polewie czekoladowej i pozostawiamy do zastygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Gotową śmietanę przekładamy do szprycy i szprycujemy rureczki. Smacznego !! Z przepisu wychodzi ok. 45 sztuk.

 

Kuchnia czeska

 

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/226345/medove-trubicky-czyli-miodowe-rurki.html

 

Bardzo chętnie podawane i pieczone są też buchty i kołocze z nadzieniem z jabłek, sera, czy maku, oraz pączki.

 

Wybierając się do Czech warto zakupić czekolade studencką (Studentska) oraz piwo ;)) 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak