Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaki Rosji

Smaki Rosji, czyli co jedzą nasi sąsiedzi.

Dziś odbył się mecz POLSKA - ROSJA. Z tej okazji postanowiłam poszperać w moich zeszytach i poszukać czegoś smakowitego. Kuchnia rosyjska, słynie przede wszystkim z  zupy Solanki, Boeuf Stroganow, Szczi czyli kapuśniak rosyjski, Bliny - placuszki mąki pszennej i gryczanej, kawior czarny i czerwony jak i paschy, oraz wielu innych pysznych dań. Nie obejdzie się również bez pluszki drożdżowej, czyli drożdżowych bułeczek z nadzieniem.

Dania rosyjskie są bogate i wysokokaloryczne. W pierwszej połoweie XIX wieku na dworze carskim zapadł zwyczaj podawania dań w kolejności jedne po drugich. Po posiłku spożywana była herbata przgotowana z gęstą konfiturą. 

 

Ja zapraszam was do spróbowania Pluszki, czyli właśnie drożdżowych bułeczek z nadzieniem z maku oraz cynamonu.

Do przygotowania potrzebujemy:


    500 g mąki
    2 łyżki majonezu
    50 g drożdży
    125 g margaryny
    0,5 szklanki cukru
    200 ml mleka
    cukier waniliowy
    DODATKOWO:
    mak
    cynamon
    cukier
    100 g margaryny

 

Drożdże wkruszyć do garnuszka, dodać po dwie łyżki mąki i cukru oraz zalać pół do połowy mlekiem i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać majonez, rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz pozostałe mleko i rozczyn. Całość dokładnie zagnieść na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i przerobić. Następnie podzielić ciasto na ok. 14 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt a następnie posmarować rozpuszczoną margaryną, posypać cukrem a następnie makiem, bądź też cynamonem. Zwinąć w rulonik i po środku naciąć tak by dało się przełożyć boki ciasta. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min w temp. 190'C. 

 

Wersja z makiem:

 

Smaki Rosji

 

Wersja z cynamonem Prymat :

 

Smaki Rosji

 

Mini-paschy

    50 g margaryny
    250 g sera mielonego
    2 żółtka
    1/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    0,5 łyżki żelatyny Prymat
    ananas kolorowy

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać miękką margarynę i ciągle miksując dodawać po łyżce sera. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki ugotowanej zimnej wody. Gdy napęcznieje dodać ponownie 1/4 szklanki gorącej wody i energicznie wymieszać, aż się rozpuści. Dodać do żelatyny łyżkę masy serowej i wymieszać, a następnie wlać do masy serowej i miksować ok 3 min. Po tym czasie rozlać - ja użyłam silikonowej formy do muffinek. Wsypać na dno formy ananasa zalać do połowy masą serową i ponownie wsypać ananas i zalać masą. Wstawić na ok 12h do lodówki. Smacznego !!!

 

Smaki Rosji

 

Sernik po rosyjsku


Ciasto:
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru brązowego
5 jajek
1/4 margaryny
1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Cukry, jajka oraz margarynę
startą na tarce o dużych oczkach i dodać do mąki. Wszystkie składniki
dokładnie i szybko zagnieść. Rozwałkować i wyłożyć ciastem tortownicę
o średnicy 28cm. Nakłuć widelcem i piec ok 15 min. w temp. 180'C


Masa serowa:

1kg sera białego trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany 18%
5 jajek
3 łyżki budyniu śmietankowego
100 g rodzynek


Białka oddzielamy od żółte. Żółtka ucieramy z serem, dodajemy 0,5
szklanki cukru oraz budyń i śmietanę. Białka ubijamy na sztywno pod
koniec ubijania dodajemy 0,5 szklanki cukru. Dodajemy do masy serowej
i delikatnie mieszamy. Wylewamy na podpieczony spód ciasta i
posypujemy rodzynkami. Ciasto ponownie umieszczamy w piekarniku na ok
40 min w temp. 180'C. Smacznego !!

 

Smaki Rosji

 

 

 

 

IlonaAlbertos 13.06.2012 21:25
Smakowite :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak