Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki nie tylko z mięsa

Roladki - każdy wie o czym mowa. Możne je przygotowywać na różne sposoby: z mięsa, szynek czy warzyw. Zapraszam na niecodzienne propozycje.

Roladki - rodzaj dania. Przygotowuje się roladki poprzez zawinięcie mięsa, szynki, boczku czy warzyw swoim ulubionym farszem, następnie zwinięcie go w rulonik. Roladki możemy podawać na ciepło, jak i na zimno w zależności od naszych upodobań. Roladki można podawać w różnych kombinacjach smakowych. Dziś proponuję roladki, które niecodziennie wykonujemy.

 

Roladki z kapusty pekińskiej

Roladki nie tylko z mięsa

Składniki :
• kapusta pekińska kilka liści
• pomidor 1 mały
• szynka konserwowa 4 plasterki
• cebula 1/2 małej
• jajko 1 sztuka
• sól
• czarny pieprz mielony Prymat
• pieprz biały Prymat
• majonez tradycyjny 2 łyżki
• musztarda delikatesowa 1 łyżka
Wykonanie:
Na samym początku myjemy liście kapusty pekińskiej i osuszamy. Pomidor, cebulę, jajko, szynkę oraz liść sałaty pekińskiej kroimy na mniejsze kawałki. Całość lekko posypujemy przyprawami. Następnie do miski dodajemy wszystkie pokrojone składniki, dodajemy majonez, musztardę oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Następnie farsz nakładamy na liście kapusty pekińskiej i je zwijamy. Lekko spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Roladki z cukinii

Składniki :

  • cukinia 1 średnia
  • żółty ser 5 plasterków
  • boczek parzony 5 plasterków
  • papryka czerwona 1 średnia
  • pomidory koktajlowe (czerwone) kilka 
  • sól
  • Pieprz czarny- MŁYNEK
  • olej roślinny

Wykonanie:

Cukinię myjemy i osuszamy. Następnie cukinię kroimy w cienkie paski. Każdy pasek cukinii oprószamy solą oraz pieprzem. Następnie na plastrach cukinii układamy plastry boczku. Na plastrach boczku kładziemy pokrojone kawałki papryki. Na wierzch dajemy duże plastry sera żółtego oraz po 2 pomidorki koktajlowe. Całość zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki wkładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut w temperaturze 170 stopni.

Roladki nie tylko z mięsa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak