Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki kopalnia przepisów

Roladki często przygotowujemy je w naszym domu na obiad w różnych kombinacjach smakowych nie tylko z mięsa. Zapraszam na wpis o roladkach.

Roladki kopalnia przepisów. Roladki możemy zrobić jakie się na tylko zamarzą ze swoimi ulubionymi składnikami. Roladki to mięso zazwyczaj schab lub kurczak rozbite na cieniutkiego kotleta posmarowane musztardą i ułożenie swoich ulubionych składników , zawinięcie w rulonik i spięcie wykałaczkami. Potem  smażenie na patelni do miękkości mięsa. Roladki  nie tylko wykonywane są z mięsa ale również z warzyw,wędliny a także ryb.

Zapraszam na moje propozycje roladek

Roladki z cukinii

Roladki kopalnia przepisów

Składniki :

  • cukinia 1 średnia
  • żółty ser 5 plasterków
  • boczek parzony 5 plasterków
  • papryka czerwona 1 średnia
  • pomidory koktajlowe (czerwone) kilka 
  • sól
  • Pieprz czarny- MŁYNEK
  • olej roślinny

Wykonanie:

Cukinię myjemy i osuszamy. Następnie cukinię kroimy w cienkie paski. Każdy pasek cukinii oprószamy solą oraz pieprzem. Następnie na plastrach cukinii układamy plastry boczku. Na plastrach boczku kładziemy pokrojone kawałki papryki. Na wierzch dajemy duże plastry sera żółtego oraz po 2 pomidorki koktajlowe. Całość zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki wkładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut w temperaturze 170 stopni.

Roladki z boczku

Roladki kopalnia przepisów

Składniki :

• boczek parzony 4 plastry
• szynka konserwowa 4 plasterki
• papryka czerwona 8 cienkich pasków
• pomidor żółty 4 cienkie plasterki
• musztarda delikatesowa 2 łyżki
• ser żółty 4 plasterki

Wykonanie:
Plastry boczku smarujemy musztardą. Po posmarowaniu nakładamy szynkę konserwową, plaster sera żółtego, cienki plasterek żółtego pomidora oraz paski papryczki. Gotowe roladki zawijamy i spinamy wykałaczkami. Roladki wstawiamy do piekarnika na około 10-15 minut w temperaturze 170 stopni.

Roladki z indyka

Roladki kopalnia przepisów

Składniki :

  • filet z indyka 5 cienkich plastrów
  • musztarda delikatesowa 1 łyżka
  • ogórki konserwowe 2 
  • szynka konserwowa 10 dag
  • papryka czerwona 1/2 
  • rosół 2 szklanki
  • sól
  • Pieprz czarny- MŁYNEK
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • przyprawa do indyka

Wykonanie :

Filety z indyka kroimy na cieniutkie plastry . Mięsko opłukujemy w wodzie i rozbijamy na cieniutkie plastry . Następnie oprószamy z każdej strony przyprawami . Ogórki szynkę paprykę kroimy w małą kostkę i mieszamy z musztarda . Farsy wstawiamy do lodówki na 20 minut. Na rozbite filety nakładamy farsz i dokładnie go rozsmarowujemy.Na koniec pieprzem jeszcze raz przyprawiamy . Gotowe roladki zwijamy i spinamy. dwoma wykałaczkami. Na rozgrzaną platanie dajemy 2 szklanki rosołu stopniowo wlewając dać roladki i dusić około 15-20 minut do miękkości mięsa.

Roladki rybne

Roladki kopalnia przepisów

Składniki :

  • filety rybne 3 
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • jajka 2 
  • olej rzepakowy
  • sok z cytryny 30 ml
  • przyprawa do dań Kucharek
  • Pieprz czarny- MŁYNEK
  • sól
  • przyprawa do ryb
  • cebula 6 plasterków

Wykonanie :

Filety rybne opłukujemy w wodzie i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy na plastry. Sok z cytryny dajemy do mniejszej miseczki , dodajemy wszystkie przyprawy i całość dobrze mieszamy. Gotową marynatą nacieramy rybę z każdej strony. Na natartą rybę dajemy plastry cebulki i zwijamy w roladki spinając trzema wykałaczkami aby podczas smażenia rybki się nie rozpadły. Gotowe ryby dajemy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu aż rybki nabiorą złotego koloru i będą w środku upieczone.

Roladki z mnóstwem niespodzianek

Roladki kopalnia przepisów

Składniki :

• schab bez kości 40 dag
• boczek parzony 1 plasterek
• ser żółty 3 plasterki
• cukinia kilka cienkich pasków
• papryka czerwona kilka cienkich pasków
• musztarda delikatesowa 2 łyżki
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• sól
• słodka papryka Prymat
• olej do smażenia

Wykonanie :
Na początku mięso opłukujemy w wodzie i osuszamy. Po osuszeniu kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy schab bardzo cieniutko . Następnie każdy kawałek nacieramy dokładnie przyprawami . Schab smarujemy musztardą następnie kładziemy 2 plastry sera żółtego . Paprykę i cukinię kroimy na cieniutkie paski . Pokrojone warzywa kładziemy na porcji sera . Następnie kładziemy plaster boczku . Na boczku 1 plaster sera żółtego i zawijamy w roladki spinając wykałaczkami aby nasze roladki nierozpadły się podczas smażenia . Gotowe roladki przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony do ładnego zarumienia się roladek na małym ogniu . Co jakiś czas roladkę przewracając na drugą stronę .

Nadziewane roladki z pora

Roladki kopalnia przepisów

Składniki :

• por (biała część) 4 sztuki
• jajka 3 sztuki
• szynka wędzona 4 plasterki
• ser żółty starty 10 dag
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• oliwa z oliwek 2 łyżki

Na samy początku gotujemy jajka. Po ugotowaniu jajek, obieramy je i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce, szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wszystko razem mieszamy, dodajemy oliwę z oliwy, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu - farsz nakładamy na pora i spinamy wykałaczkami. Gotowe pory wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.

Roladki ze szpinakiem

Roladki kopalnia przepisów

Składniki :
• filet z kurczaka 2
• ząbki czosnku 3
• szpinak świeży 20 dag
• masło lub margaryna 1.5 łyżeczki
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• przyprawa curry
Wykonanie :
Na samy początku opłukujemy filety w wodzie następnie osuszamy. Po osuszeniu oczyszczamy z białych błonek i nadmiaru tłuszczu . Filety kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy je. Następnie oprószamy przyprawami filety z każdej strony. Mało roztopić w garnku dodać pokrojony drobno czosnek oraz pokrojony na mniejsze kawałki szpinak . Całość mieszamy i dusimy kilka minut. Szpinak doprawiamy do smaku jeszcze raz przyprawami. Gotowe roladki zwijamy i spinamy wykałaczkami . Roladki smażymy z każdej strony do zarumienienia się z każdej strony.

Roladki schabowe z papryką

Roladki kopalnia przepisów

Składniki :

• schab bez kości 5 większych plastrów
• papryka czerwona 5 pasków
• szynka wieprzowa 5 plastrów
• musztarda delikatesowa 5 łyżek
• słodka papryka Prymat
• sól
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• Sól ziołowa- MŁYNEK

Wykonanie :

Schab płuczemy w wodzie i osuszamy. Następnie kroimy w plastry nasze mięsko.Dobrze rozbijamy na cieniutkie kotlety. Kotlety oprószamy przyprawy . Smarujemy musztardą i nakładamy na każdy kotlet po jednym plasterku szynki wieprzowej. Paprykę myjemy , osuszamy. Po osuszeniu paprykę kroimy w plastry i nakładamy na szynkę . Po nałożeniu zwijamy roladki w rulonik. Gotowe roladki oprószamy pieprzem ,solą ziołową oraz papryką słodką. Gotowe roladki dajemy na rozgrzaną patelnię. Roladki smażymy z każdej strony do miękkości mięsa . Czas smażenia około 15-25 minut.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak