Rogaliki z jagodami

Rogaliki cieszą oko i podniebienie. Odpowiednio zwinięte świetnie się prezentują.
Można je zabrać do pracy czy szkoły.
Rogaliki z marmoladą
SKŁADNIKI:
margaryna 1/2 kostki
drożdźe 5 dag
mleko 1/8 szklanki
cukier 4 łyżeczki
mąka 2 szklanki
1 jajko
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Mleko podgrzewamy i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Następnie rozpuszczamy w mleku cukier.
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli w bijamy jajko. Margarynę podgrzewamy na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski na stolnicę podsypując mąką.
Z gotowego ciasta wałkujemy koło, które dzielimy np. nożem do pizzy na 12 części - 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy odrobinę marmolady.
Następnie delikatnie zwijamy i naginamy rogi. Rogaliki układamy na nasmarowanej tłuszczem blasze w pewnej odległości od siebie, bo będą jeszcze rosły podczas pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Życzę smacznego :)