Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z jagodami

Nie macie pomysłu na weekendowy wypiek? Gorąco polecam rogaliki, np. z marmoladą. Do rogalików możemy dodać dowolny składnik, mogą to być świeże owoce, ja dodałam marmolady wieloowocowej.

Rogaliki cieszą oko i podniebienie. Odpowiednio zwinięte świetnie się prezentują.

 

Rogaliki z jagodami

 

Można je zabrać do pracy czy szkoły. 

 

Rogaliki z marmoladą

 

Rogaliki z jagodami

 

SKŁADNIKI:

margaryna 1/2 kostki

drożdźe 5 dag

mleko 1/8 szklanki

cukier 4 łyżeczki

mąka 2 szklanki

1 jajko

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Mleko podgrzewamy i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Następnie rozpuszczamy w mleku cukier.

 

Rogaliki z jagodami

 

Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli w bijamy jajko. Margarynę podgrzewamy na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy.

 

Rogaliki z jagodami

 

Tak przygotowaną masę odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski na stolnicę podsypując mąką.

 

Rogaliki z jagodami

 

Z gotowego ciasta wałkujemy koło, które dzielimy np. nożem do pizzy na 12 części - 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy odrobinę marmolady.

 

Rogaliki z jagodami

 

Następnie delikatnie zwijamy i naginamy rogi. Rogaliki układamy na nasmarowanej tłuszczem blasze w pewnej odległości od siebie, bo będą jeszcze rosły podczas pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Rogaliki z jagodami

 

Życzę smacznego :)

 

Rogaliki z jagodami

eliza135 17.01.2013 12:28
wyglądają smacznie i napewno są smaczne
Paweł10 01.12.2012 00:28
Rogaliki wyglądają jak z cukierni :-) są super :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak