Śniadanie podstawowy posiłek dla naszego organizmu. Każdy z nas musi pamiętać aby spożyć śniadania przed wyjściem do pracy , szkoły czy inny instytucji. Spożywając śniadanie dbamy o cały rozwój naszego organizmu poprzez regularne posiłki , które należy spożywać w ciągu całego dnia. Na śniadanie możemy jeść np. jajka , kanapki czy np. rogaliki z ciepłą szklanką mleka.
Zapraszam na moje propozycje rogalików
Rogaliki z marmoladą
Składniki :
• mąka pszenna 40 dag
• drożdże świeże 15 dag
• margaryna 4 łyżki
• cukier kryształ 4 łyżki
• mleko ciepłe 70 ml
• żółtka 4
• sól szczypta
• marmolada truskawkowa
Wykonanie :
Do garnka dać 30 ml ciepłego mleka dodać 3 łyżki cukru , pokruszone drożdże oraz 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka dajemy do mniejszego naczynia dać resztę cukru i utrzeć. Margarynę stopić. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn , utarte żółtka z cukrem , sól oraz resztę ciepłego mleka. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto.Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrobieniu ciasto rozwałkować i wycinać trójkąty następnie nakładamy marmoladę i zwijamy w rogaliki. Gotowe rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowe rogaliki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 160 stopni.
Rogaliki z kawałkami czekolady i bananem
Składniki :
• mąka pszenna 2 kg
• margaryna 1 1/2
• proszek do pieczenia 1 łyżka
• jajka 6
• mleko ciepłe 1 szklanka
• kwaśna śmietana 8 łyżek
• cukier kryształ 1 szklanka
• sól 1/2 łyżeczki
• czekolada mleczna 2 tabliczki
• drożdże świeże 20 dag
• banan 2
Wykonanie :
Drożdże rozpuszczamy w mleku . Stopniowo do mleka dajemy cukier a następnie 4 łyżki mąki . Margarynę mieszamy z mąką , dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto lub dajemy do misy robota kuchennego. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę . Ciasto dajemy do ciepłego miejsca. Gdy ciasto podwoi swoją objętość. Bierzemy ciasto i je rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy trójkąty i kładziemy po jednej kostce czekolady i jeden kawałek banana i zawijamy rogaliki. Rogaliki układamy na rozgrzanej blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut w temperaturze 160 stopni.