Zawierają błonnik, żelazo, potas, cynk oraz związki mineralne. Zawarty w rodzynkach wapń i bor zapobiegają osteoporozie, dlatego powinny je spożywać kobiety po menopauzie. Duża zawartość błonnika pomaga zaś przy zaparciach. Zawarty magnez i witaminy z grupy B pomagają w utrzymaniu koncentracji. W skład rodzynków wchodzą również witaminy C oraz E, które zwalczają wolne rodniki. Rodzynki poprawiają również pracę serca i wygląd skóry oraz podnoszą odporność organizmu.
[wikipedia]
[elena.pl]
Babeczki z nadzieniem czekoladowym
Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
20 dkg margaryny Kasi
2 żółtka
2/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
Rumowy aromat do ciast
Reszta:
1 kostka Kasi
0,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
Rodzynki
Rum
Wiśnie z nalewki
Kulki czekoladowe
Dzem z owoców lesnych
Rodzynki zamoczyc w rumie na cała noc.
Margaryne zagnieść z żółtkami i cukrem pudrem. Nastepnie dodać przesitowana makę i kakao oraz olejek rumowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozwałkować i wykrawać foremkami do babeczek. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Masa: masło utrzec na puch z cukrem pudrem. Dodać kakao i zmiksować. Babeczki posmarowac dzemem. Krem nakładać na babeczki i udekorować rodzynkami z rumu i wiśniami z nalewki. Z wierzchu można polać polewą i dodać kulki czekoladowe.
Babka drożdżowa
5 dag drożdży
0,5 kg mąki
15 dag margaryny
15 dag cukru
1 jajko
2 żółtka
1 budyń waniliowy
200 ml mleka
rodzynki
tłuszcz i bułka tarta do formy
Drożdże rozpuścić z mlekiem i łyżką cukru i maki. Zostawić aż rozczyn się powiększy.
Wsypać mąke, budyń do dużej miski. Margarynę rozpuścic i ostudzić. Do mąki wlać rozczyn. Wbic całe jajko i 2 żółtka, wlac margarynę i dobrze wyrobić. Wierzch posypac maka (troszkę). Poczekać aż ciasto wyrośnie przykryte ściereczką. Po wyrośnięciu wsypac rodzynki. Włożyć do formy piec 40-45 minut w temp. 160 stopni. Można pokukrowac lub posypac cukrem pudrem.
Keks królewski
250 g masła
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
250 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 szklanka bakalii (orzechy, skórka pomarańczowa, figi,daktyle, rodzynki, kolorowe owoce kandyzowane)
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ciągle ucierając dodawac po 1 zółtku. Mąkę połaczyć z proszkiem i cukrem waniliowym i przesiać do miski z utartym masłem. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta. Bakalie pokroić na małe kawałki, opruszyć mąką zeby się nie kleiły, wymieszac i dodać do ciasta. Wymieszać i włożyć do 2 keksówek wyłozonych papierem d pieczenia. Piec ok. godziny w 170 stopniach.
Rodzynkowiec
Biszkopt:
7 jajek
7 łyzek cukru
7 łyżek maki
Łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyzki kakao
Masa:
Krem czekoladowy dr.oetkera
Mleko i masło (wg przepisu na kremie)
Reszta:
Szklanka rodzynek
1 szklanka rumu
Czekolada mleczna
Czekolada gorzka
½ kostki masła
Powidła mirabelkowe
Rodzynki sparzyć i zamoczyć w rumie na cała noc.
Biszkopt:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąć na pół.
Krem przygotowac wg przepisu na opakowaniu.
Rozpuścić czekolady z masłem i dodać odsaczone rodzynki.
Biszkopt nasaczyć rumem i posmarowac powidłami i kremem czekoladowym. Przyłożyc 2 biszkoptem i tez go nasaczyć rumem. Polac masą z roztopionej czekolady i rodzynek.