Rodzaje śledzi
Matiasy- to nazwa tłustych, delikatnych, słabo solonych śledzi .Pochodzą z wybrzeży Szkocji i Szetlandów. Matiasy są konserwowane w lekkiej, 16-procentowej solance. Przed przyrządzeniem krótko sięje moczy np.w mleku.
Uliki- to młode, pełnotłuste śledzie z połowów dalekomorskich, konserwowane w mocno stężonej solance. Śledzie wędzone w gorącym dymie.
Pikling - to śledź wędzony w całości , z wnętrznościami . Pikling pochodzi z kuchni niemieckiej lecz przyrządza i spożywa się go również w Polsce, na Wyspach Brytyjskich, w Holandii oraz w Norwegii. Wędzone na gorąco w dymie o temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, nie wymagają gotowania.
Śledzie marynowane- są to ryby w zalewie octowo-słonej z dodatkiem przypraw i warzyw. Najczęściej przygotowuje się je na zimno. Do produkcji tej grupy marynat używa się ryb świeżych, mrożonych lub solonych i zalewa się je przygotowanym roztworem marynatowym, zawierającym zazwyczaj od 1 do 3% octu oraz od 2 do 4% soli kuchennej.Robimy z nich np.rolmopsy .
Śledzie to bardzo zdrowe ryby.Zawierają dużo kwasów Omega , dobroczynnych dla serca,obniżają ciśnienie , więc jedzmy je dla zdrowia.