Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rodzaje śledzi

Mamy cztery rodzaje śledzi:matiasy,uliki,piklingi oraz marynowane .

Matiasy- to nazwa tłustych, delikatnych, słabo solonych śledzi .Pochodzą z wybrzeży Szkocji i Szetlandów.  Matiasy są konserwowane w lekkiej, 16-procentowej solance. Przed przyrządzeniem krótko sięje moczy np.w mleku.

 

Uliki- to młode, pełnotłuste śledzie z połowów dalekomorskich, konserwowane w mocno stężonej solance. Śledzie wędzone w gorącym dymie.

 

 

Pikling - to śledź wędzony w całości , z wnętrznościami . Pikling pochodzi z kuchni niemieckiej lecz przyrządza i spożywa się go również w Polsce, na Wyspach Brytyjskich, w Holandii oraz w Norwegii. Wędzone na gorąco w dymie o temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, nie wymagają gotowania.

 

 

Śledzie marynowane- są to ryby w zalewie octowo-słonej z dodatkiem przypraw i warzyw. Najczęściej przygotowuje się je na zimno. Do produkcji tej grupy marynat używa się ryb świeżych, mrożonych lub solonych i zalewa się je przygotowanym roztworem marynatowym, zawierającym zazwyczaj od 1 do 3% octu oraz od 2 do 4% soli kuchennej.Robimy z nich np.rolmopsy .

 

Śledzie to bardzo zdrowe ryby.Zawierają dużo kwasów Omega , dobroczynnych dla serca,obniżają ciśnienie , więc jedzmy je dla zdrowia. 

bog.sa 01.11.2013 08:41
lubię śledzie, z wyjątkiem piklingów, jakoś mi nie przypasowały.
Monia 31.10.2013 20:52
Niestety, osobiście nie lubię śledzi. Ale na zdrowie niech Wam służą! ;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak