Smalec hrubieszowski.

Opublikowano: 22.05.2014
Autor: Smaczna_B
Smalec hrubieszowski.
Hrubieszów-miasto graniczące z Ukrainą w płd.-wsch.części Lubelszczyzny .Smalec hrubieszowski zdobył I miejsce na konkursie Dziedzictwa Kulinarnego Lubelszczyzny , wśród produktów pochodzenia zwierzęcego .

Smalec jest pochodzenia zwierzęcego , więc nie powinien za często gościć na naszym stole . Ale jego smak i aromat skuszą niejedną gospodynię do jego przyrządzenia . Właśnie taki jest słynny smalec hrubieszowski . Pachnie cebulką i czosnkiem . A posmarowany na wiejskim chlebie i z ogórkiem kiszonym....niebo w gębie.

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg słoniny

2 cebule

3 ząbki czosnku

sól do smaku

pieprz czarny

 

Wykonanie:

Czosnek drobniutko kroimy i rozcieramy z solą .Słoninę kroimy , wysmażamy , pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę , sól do smaku i pieprz .Gdy smalec przestygnie dodajemy czosnek . Smalec przelewamy do kamionki lub słoika , odstawiamy do stężenia , a potem przechowujemy w lodówce .

prymat