Pierogi z ziemniakami...czyli lubelskie kryzysy.

Pierogi z tartych ziemniaków "kryzysy" były gotowane przez gospodynie od bardzo dawna . Ponieważ na niektórych ziemiach lubelszczyzny ziemia była słaba , więc sadzono tylko ziemniaki . Były podstawowym produktem w gospodarstwach . Przygotowywano z nich wiele smacznych potraw .Pierogi są bardzo pożywne , smaczne i tanie do przygotowania .
Ciasto na pierogi:
600 g mąki pszennej poznańskiej
ciepła woda ile zabierze ciasto
5 łyżek oleju
Farsz:
1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
sól do smaku
pieprz czarny lub ziołowy
olej do smażenia
Wykonanie:
Zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto na pierogi . Zostawiamy na 30 minut aby odpoczęło. W tym czasie robimy farsz . Obieramy ziemniaki , myjemy i ścieramy jak na placki ziemniaczane .Obieramy cebulę , również ścieramy jak ziemniaki .Doprawiamy do smaku . Rozgrzewamy olej na patelni . Smażymy farsz , aż będzie kleisty , nieco zrumieniony . Wałkujemy ciasto , wykrawamy koła , nadziewamy farszem , zlepiamy pierogi . Gotujemy w osolonym wrzątku .Podajemy ze smażoną cebulką lub skwareczkami .Doskonale smakują odsmażane .Smacznego!