Pierogi z ziemniakami...czyli lubelskie kryzysy.

Opublikowano: 20.05.2014
Autor: Smaczna_B
Pierogi z ziemniakami...czyli lubelskie kryzysy.
Lublin to stolica lubelszczyzny . Legenda głosi , że pierogi zawędrowały do Lublina wraz ze św. Jackiem. Podczas swojego pobytu w Lublinie w klasztornej kuchni u Dominikanów , św. Jacek przygotował dla braci kryzysowe pierogi z ziemniakami .

Pierogi z tartych ziemniaków "kryzysy" były gotowane przez gospodynie od bardzo dawna . Ponieważ na niektórych ziemiach lubelszczyzny ziemia była słaba , więc sadzono tylko ziemniaki . Były podstawowym produktem w gospodarstwach . Przygotowywano z nich wiele smacznych potraw .Pierogi są bardzo pożywne , smaczne i tanie do przygotowania .

 

 

 

 

 

 

Ciasto na pierogi:

600 g mąki pszennej poznańskiej

ciepła woda ile zabierze ciasto

5 łyżek oleju

 

Farsz:

1 kg ziemniaków

1 średnia cebula

sól do smaku

pieprz czarny lub ziołowy

olej do smażenia

 

Wykonanie:

Zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto na pierogi . Zostawiamy na 30 minut aby odpoczęło. W tym czasie robimy farsz . Obieramy ziemniaki , myjemy i ścieramy jak na placki ziemniaczane .Obieramy cebulę , również ścieramy jak ziemniaki .Doprawiamy do smaku . Rozgrzewamy olej na patelni . Smażymy farsz , aż będzie kleisty , nieco zrumieniony . Wałkujemy ciasto , wykrawamy koła , nadziewamy farszem , zlepiamy pierogi . Gotujemy w osolonym wrzątku .Podajemy ze smażoną cebulką lub skwareczkami .Doskonale smakują odsmażane .Smacznego!

prymat