Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieróg biłgorajski .

Pieróg (Piróg) Biłgorajski dawniej zwany „krupniakiem”.Jest to ciasto drożdżowe nadziewane farszem z kaszy gryczanej , twarogu oraz ziemniaków .W 2005 r.potrawa ta została wpisana na Listę Produktów Regionalnych lubelszczyzny.

Biłgoraj to piękne miasteczko , leżące w  płd.wsch. części Lubelszczyzny . Do XIX w. odznaczało się wysoko rozwiniętą kulturą i sztuką ludową .Produkowano tam ponoć trunek zwany zielonym piwem biłgorajskim , który uwielbiała królowa Marysieńka . Jednak najbardziej znanym tradycyjnym produktem  z Biłgoraja jest "piróg biłgorajski", robiony z kaszy gryczanej , twarogu oraz ziemniaków.Dawniej wypiekany był tylko na specjalne okazje:na święta , uroczystości rodzinne , wesela , biesiady oraz ucztach pogrzebowych . Okazją do pieczenia tego specjału były również wykopki . Pieróg może mieć różne kształty , od prostokąta , po bardziej przypominający pieroga .Obecnie przeżywa renesans , jest pieczony przez gospodynie domowe , jego niepowtarzalny smak zachwyca niejednego smakosza. Dobrze , że takie przepisy , na tradycyjne potrawy , przetrwały do dzisiejszych czasów .

 

Składniki na ciasto:

1 kg mąki wrocławskiej

1/2 kostki masła lub margaryny

1/2 l mleka

50 g drożdży 

2 jaja

1 żółtko

1 łyżeczka cukru

 

 

Nadzienie:

2 szklanki kaszy gryczanej 

4 szklanki wody

1/2 kostki masła lub margaryny

1 kg twarogu

3-5 jaj

2 łyżki mąki pszennej 

sól

500-600 g ugotwanych ziemniaków

 

Wykonanie:

Robimy rozczyn z drożdży , cukru oraz odrobiny ciepłego mleka .Gdy wyrośnie , dodajemy resztę składników  bez masła . Wyrabiamy ciasto . masło rozpuszczamy , studzimy i wlewamy do ciasta , które ponownie wyrabiamy .Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie  z dodatkiem masła .Odcedzamy , studzimy i przekręcamy przez maszynkę do mielenia , dodajemy zmielony twaróg ,jaja , sól  oraz zmielone ziemniaki . Wyrabiamy drewnianą łyżką . 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-5 części , każdą rozwałkować jak na pierogi . Kładziemy farsz , zlepiamy dokładnie brzegi ciasta , formujemy tak jakby wrzeciono . Pierogi układamy zlepioną stroną na blaszkę wysmarowaną tłuszczem . Odstawiamy do wyrośnięcia . Smarujemy śmietaną lub jajkiem , pieczemy 30-40 minut w 180 C.

 

 

Pieróg jest bardzo smaczny ciepły jak i ostudzony . jest świeży przez kilka dni . Możemy go jeść samodzielnie lub  jako dodatek do barszczu czerwonego , smakuje wybornie z mlekiem .

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak