Kasza gryczana na mleku mojej babci .

Opublikowano: 26.05.2014
Autor: Smaczna_B
Kasza gryczana na mleku mojej babci .
Kasza gryczana czyli tatarka jest uprawiana na Lubelszczyżnie od wielu lat i pokoleń .To doskonałe żródło białka , węglowodanów , witamin oraz soli mineralnych . Dawno temu , zamiast potraw mięsnych , gotowano kaszę gryczaną na różne sposoby.

Moja babcia , pochodziła z Puław , skąd i ja też pochodzę .Puławy to piękne miasto , położone nad Wisłą , leżące w płd-wsch . części Polski , niedaleko stolicy województwa-Lublina .  Babcia często wspominała swoją mamę , która gotowała jej kaszę gryczaną na mleku . Dawniej ludzie nie byli zamożni , spożywali to co urodziła im ziemia .Taką kaszę gotowała i dla mnie . Do dzisiaj pamiętam jej pyszny smak , a jedzona z bułką posmarowaną z masłem , była jeszcze smaczniejsza. Potrawę przygotowuje się w bardzo prosty sposób.

 

Składniki:

200-250  g kaszy gryczanej palonej

250 ml mleka 

woda

sól do smaku

 

Wykonanie:

Gotujemy na sypko kaszę gryczaną , zalewając wodą .Dajemy 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy.Mleko zagotowujemy . Kaszę przekładamy do miseczki lub talerza , zalewamy gorącym mlekiem . Możemy posolić do smaku  lub jak kto woli poslodzić .

Pyszne !

prymat