Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ramazan pidesi

18 czerwca (od dzisiaj) zaczyna się Ramadan. Dlaczego o tym wspominam? Żyjemy w kraju gdzie miesza się wiele kultur i religii,w tym Islam.
Ramazan pidesi (pide),to chleb turecki,który można kupić i spróbować podczas Ramadanu.
Składniki:
  •  5-6 szklanek mąki
  • opakowanie suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml letniej wody
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 łyżka masła
  • sezam lub/ i czarnuszka
  • 1 żółtko plus 1 łyżka jogurtu naturalnego

Mąkę i drożdże wsypujemy do miski i mieszamy.
Dodajemy wodę,masło,oliwę,mleko,cukier i sól. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut.
Wyrobione ciasto przekładamy do czystej miski lub na stolnicę i przykrywamy wilgotną ściereczką do wyrośnięcia,około 2 godziny.

Gdy ciasto już wyrośnie dzielimy je na 2-3 części. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Dłońmi wyrabiamy okrągły placek. Wzdłuż krawędzi nożem robimy krawędź,a w środku szachownicę.

Jajko mieszamy z jogurtem i smarujemy placek. Posypujemy sezamem/czarnuszką.
Pieczemy 25 minut w 230 stopniach.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak