Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rada na śniegowy deficyt...

Za kilka dni Święta, a większość z nas, wyglądając przez okno, nie zobaczy śniegu...

Bez białego puchu nie uda nam się niestety ulepić bałwana, z którym kojarzą się Święta Bożego Narodzenia. Ale czy aby na pewno... ? Wczoraj znalazłam sposób na poradzenie sobie z tym problemem i w moim domu pojawił się śliczny bałwanek, który niestety po chwili zniknął, ale nie dlatego, że nie sprzyjała mu temperatura, tylko z uwagi na fakt, że nikt nie był mu się w stanie oprzeć... Jeśli i Wy zatęskniliście za jego widokiem, polecam:

Bałwana nadzianego makiem z bakaliami, do którego przygotowania potrzebne będą:

 

2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej

2-3 dag drożdży

3,5 łyżki cukru

2 duże jajka

1/2 szklanki mleka

1 czubata łyżeczka cukru waniliowego

5 dag masła lub dobrej margaryny

40 dag masy makowej

1 łyżka miodu prawdziwego

3 dag orzechów laskowych

3 dag orzechów włoskich

3 dag migdałów

5 dag rodzynek

lukier

kolorowe pisaki spożywcze

tłuszcz do wysmarowania formy

bułka tarta

 

Orzechy i migdały drobno siekamy, dodajemy wraz z rodzynkami i miodem do masy makowej, dokładnie mieszamy.

 

Drożdże rozkruszamy, zalewamy letnim mlekiem i dokładnie mieszamy, dosypujemy 1/4 mąki i dokładnie łączymy wszystkie składniki, odstawiamy na 15-20 minut aby podrosło. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę lub masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do drożdżowego rozczynu wraz z pozostałą mąką oraz prawie całym białkiem (odrobinę białka zostawiamy do posmarowania ciasta). Wyrabiamy ciasto i gdy już będzie niemal gotowe, wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy na 10 minut, aby podrosło.

 

Blachę w kształcie połowy bałwanka smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów i wylepiamy nim blachę. Napełniamy blachę masą makową z bakaliami i przykrywamy pozostałym ciastem, zlepiamy dokładnie brzegi. Smarujemy ciasto pozostałym rozkłóconym białkiem.

 

Pieczemy w temperaturze190 stopni przez 25-30 minut. Po wystudzeniu ciasto smarujemy białym lukrem i dekorujemy kolorowymi pisakami.

 

 

SMACZNEGO :-D

malcik111 02.01.2012 10:03
heheh fajne
Kate131 22.12.2011 19:59
śliczny!
Sarenka 18.12.2011 21:24
Ale cudny!!! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak