Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z dyni

Jesień trwa i wciąż możemy cieszyć się obfitością jesiennych warzyw i owoców. Jeżeli jesień - to obowiązkowa dynia na moim stole. Tym razem w postaci racuchów, które będą doskonałym dodatkiem do obiadu.

Miła odmiana dla ziemniaków. Racuchy z powodzeniem je zastąpią. Co więcej polane odpowiednim sosem mogą stanowić osobny posiłek. 

 

Racuchy z dyni

 

Racuchy z dyni

 

Racuchy z dyni

 

SKŁADNIKI:

1 szklanka puree z dyni,

1 jajko,

mała szczypta gałki muszkatołowej.

1 łyżka natki pietruszki,

sól,

pieprz,

bułka tarta,

olej roślinny do smażenia

 


PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od przygotowania puree z dyni. Proponuję przyrządzić je wg mojego przepisu https://www.doradcasmaku.pl/przepis/243362/racuchy-z-dyni.html.

 

Racuchy z dyni

 

Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do puree razem z jajkiem i gałką muszkatołową, solą i pieprzem - wszystko dokładnie mieszamy. 

 

Racuchy z dyni

 

Następnie dodajemy około 2-3 łyżki bułki tartej - im mniej tym lepiej, wtedy racuchy będą delikatniejsze - tak, by dało się utworzyć racucha. 

 

Racuchy z dyni

 

Gotowego racucha obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor w głębokim oleju około 5 minut.

 

Racuchy z dyni

 

Polecam szczególnie do dań mięsnych. Smacznego ;)

 

Racuchy z dyni

 

To komu racuszka? :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak