Miła odmiana dla ziemniaków. Racuchy z powodzeniem je zastąpią. Co więcej polane odpowiednim sosem mogą stanowić osobny posiłek.
Racuchy z dyni
SKŁADNIKI:
1 szklanka puree z dyni,
1 jajko,
mała szczypta gałki muszkatołowej.
1 łyżka natki pietruszki,
sól,
pieprz,
bułka tarta,
olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od przygotowania puree z dyni. Proponuję przyrządzić je wg mojego przepisu https://www.doradcasmaku.pl/przepis/243362/racuchy-z-dyni.html.
Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do puree razem z jajkiem i gałką muszkatołową, solą i pieprzem - wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy około 2-3 łyżki bułki tartej - im mniej tym lepiej, wtedy racuchy będą delikatniejsze - tak, by dało się utworzyć racucha.
Gotowego racucha obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor w głębokim oleju około 5 minut.
Polecam szczególnie do dań mięsnych. Smacznego ;)
To komu racuszka? :)