Rabarbarowa niedziela

Drugi wpis z serii owocowej;)
Rabarbar jest niskokaloryczny, zawiera cenne witaminy: A, B9 (kwas foliowy) C,E i K. Ponadto jest bogaty w potas, wapń, fosfor, magnez i błonnik. Rabarbar posiada właściwości odkażające, przeczyszczające, antynowotworowe, antybakteryjne i przeciwzapalne.
[ammniam.dziecisawazne.pl]
Ciasto z rabarbarem
rabarbar rozgotowany z cukrem (mozna dodać galaretkę- czerwona!)
3 szklanki maki,
1 paczka margaryny,
4 żółtka,
½ szklanki cukru
kisiel (czerwony)
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyzki cukru
4 białka
Makę, żółtka, margarynę, proszek i 2 łyżki cukru utrzeć.
Rabarbar, umyć, obrać, pokroić. Rozgotować z cukrem (można z galaretką czerwoną)
Połowę ciast wkładamy do lodówki.
Białka ubić z ½ szklanki cukru. Na koniec dodac czerwony kisiel.
Połowe ciasta rozwałkowac na brytfankę. Wylac na to rabarbar i bialka ubite z kisielem. Posypac druga połowa ciasta.
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
6 jajek
1 szklanka oleju
2,5 szklanki maki
1 szklanka cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Piana:
3 białka
4 łyzki cukru
Posypka:
100 g margaryny
3 zółtka
1 szklanka maki
2 łyzki cukru pudru
Owoce:
Rabarbar
Truskawki
Białka ubic na sztywno z cukrem. Cały czas miksując dodawac po 1 zółtku. Wlac olej i wsypac przesitowana mąke z proszkiem. Wymieszać i wylac na blachę. Na cieście ułożyc owoce.
Piana: białka ubić na sztywno z cukrem i wylac na owoce. Składniki na posypke zagnieść razem i pokruszyc na ciasto. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach.
Naleśniki rabarbarowo-truskawkowe
1 jajko
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
0, 5 szklanki mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki rozpuszczonej margaryny
Rabarbar
Kilka truskawek
Dżem truskawkowy
Bita śmietana
Rabarbar obrać i pokroić w cienkie paseczki. Ułożyć na patelni i posypać łyżką cukru. Podgrzać na małym ogniu żeby zmiękł. Białko ubić w blenderze z cukrem, dodać żółtko, mleko, wodę, margarynę i mąkę. Zblendowac. Wylac na patelnię na rabarbar. 2-3 truskawki pokroic w plasterki i ulozyc na smazacym się nalesniki- w ten sposób po jednej stronie bedzie rabarbarowy z drugiej truskawkowy. Usmażyc z obu stron. Po sciagnięciu w patelni posmarować dżemem truskawkowym, polać bita smietana i udekorować truskawkami.