Rabarbar - sezon w pełni.

To warzywo, głównie jada się jak owoce i stanowi świetny składnik deserów i ciast, choć pasuje też jako dodatek do mięs i ryb lub składnik sałatek. Mi smakuje najbardziej w połączeniu z cynamonem, goździkami, jabłkami czy pomarańczami.
W smaku jest kwaśny, bogaty w witaminę witaminy C, trochę potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu i zaledwie 21 kcal/100g. Ma właściwości przeciwnowotworowe ( ale tylko po obróbce termicznej), dezynfekuje i działa przeciwzapalnie, zawiera składnik działający podobnie do estrogenu. Ze względu na zawartość szkodliwego kwasu szczawianowego lepiej spożywać go razem z produktami zawierającymi wapń, który neutralizuje ten kwas. Jednak z tego powodu osoby o słabych nerkach powinny ograniczać spożycie rabarbaru. Cena także jest atrakcyjna, w sezonie cena za 1kg waha się od 4-5 zł (w dużych miastach).
Rabarbar można piec, smażyć, gotować, a w małych ilościach nie zaszkodzi na surowo.
najprostszy deser z rabarbaru - kisiel
Składniki: rabarbar (3-4 łodygi), woda (0,5 litra), skrobia kukurydziana lub ziemniaczana (3 łyżeczki), słodzik lub cukier do smaku.
Rabarbar umyć, niektóre gatunki trzeba obrać. Pokroić na 3-4 cm kawałki.
Wodę zagotować dodać rabarbar i gotować 5-10 minut aż rabarbar zacznie się rozpadać.
W szklance wymieszać skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą z małą ilością wody. Wlać do gotującego się rabarbaru, ciągle mieszać aż zgęstnieje.
Zdjąć z gazu, dosłodzić słodzikiem lub cukrem wg uznania. Smakuje na ciepło i na zimno, sam lub z jogurtem naturalnym bądź śmietaną. Można dodać też cynamonu.
Sprawdza się jako ‘sos’ do muffin.
szybki deser z rabarbarem - jogurt z pomarańczowym rabarbarem i razową kruszonką
Składniki: jogurt grecki lub śmietana kwaśna (300 ml), rabarbar (2-3 łodygi), pomarańcza (1/2 sztuki), masło klarowane (1 łyżka), cukier (2 łyżki), cynamon (1 łyżeczka), mąka pełnoziarnista (1/2 szklanki), masło (30 gram), cukier puder (1/3 szklanki), szczypta soli.
Na 3 porcje.
Rabarbar jeśli tego wymaga obrać, niektórych odmian nie trzeba. Pokroić w romby, zasypać cukrem i cynamonem, odstawić na 30 minut.
Pomarańczę obrać i podzielić pozbawiając błonek.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić rabarbar razem z syropem jaki się zrobił, pół pomarańczy i trochę skórek dla zwiększenia aromatu. Smażyć aż wytworzy się karmel, a rabarbar będzie na granicy rozpadania się. Skórki wyjąć, można je przechować w lodówce i zużyć do ciasta.
Mąkę z miękkim masłem, cukrem pudrem i solą połączyć w kruszonkę. Piec 5 minut w 180 stopniach do zrumienienia, w połowie czasu zamieszać.
Na jogurt grecki (100 ml na porcję) ułożyć rabarbar z pomarańczą. Posypać kruszonką, jeść na ciepło. Gotowe, smacznego.
kruche kubeczki z rabarbarem, jabłkiem i kruszonką