Jak powszechnie wiadomo maja dużo witamin i ich jedzenie korzystnie wpływa na zdrowie. A przy tym są dobre. Przedstawiam kilka propozycji podania ryb na imprezowy stół. W wersji z octem można dosc długo je przechowywać i nie martwić się na drugi dzień po imprezie, że wszystko będzie zepsute.
Znajdziecie tutaj przepisy na ryby z warzywami, ziołami, a także w wersji sałatkowej.
Najprostszy przepis. taką rybkę chyba wszyscy lubią:)
Ryba w zalewie na kwasno z cebulką
1 kg ryby np. mintaj
2 jajka
0,5 szklanki bułki tartej
3 łyżki otrab owsianych
sól
Zalewa:
2 duże cebule
1 litr wody
0,5 szklanki octu
1 łyzka soli
Kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
1 duzy pomidor
1 łyżka przecieru pomidorowego
Rybę posolić i odstawic na kilka minut. Jajko rozmacić. Rybe obtoczyć w jajku i bułce zmieszanej z otrębami. Piec na rozgrzanej patelni.
Cebulę pokroić. Pomidora sparzyć i obrać,a następnie zmiksowac w blenderze. Wodę zagotować z octem, solą, przyprawami, zmiksowanym pomidorem, przecierem i cebula. Ostudzić. Gdy ryba i zalewa będą zimne zalac rybę zalewą. Gdyby okazała się zmało kwasna następnego dnia – gdy się przegryzie można dolac octu.
Na słodko:
Ryba w kokosie z owocami
1 kg mintaja lub pangi
100 g kokosu lub migdałów (lub po połowie)
Syrop z brzoskwiń w puszce
Cytryna
100 g jasnych winogron
Szczypta soli
Olej do smażenia
Rybę opłukac i pokroić na kawałki. Posolić i zamoczyc w soku z brzoskwiń i obtoczyć w kokosie. Smazyć na oleju. Po usmażeniu polać sokiem wyciśniętym z cytryny, można także posolić. Udekorować owocami.
W wersji sałatkowej:
Sałatka śledziowa z ogórkami i pomidorami
3 płaty śledziowe
1 pomidor
2 ogórki konserwowe
Brokuł
Szczypiorek
2 małe cebule
2 cytryny
Śledzie pokroić w kawalki ok. 1,5 cm. Pomidora, cebulę i ogórka pokroć w kostkę. Szczypiorek drobno pokroić. Wszystko wymieszać i doprawić. Pokropić sokiem z cytryny. Brokuła sparzyć. Obłożyc brokułem i plasterkami cytryny.
Z ziołami:
Śledzie w ziołach
0,5 kg sledzi matias
2 srednie cebule
0,5 łyzeczki majeranku
0,5 łyzeczki bazylii
1 szklanka oleju
0,5 łyzeczki pieprzu świeżo zmielonego
Cytryna
0,5 łyzeczki tymianku
Śledziemoczymy żeby nie były zbyt slone. Cebule kroimy i mieszamy z olejem. Wszystkei zioła mieszamy razem. Sledzie kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do naczynia kolejne warstwy posypując mieszanką ziół i polewając olejem z cebulą. Wkładamy do lodówki i najlepiej zostawic na caly dzien by śledzie nabrały aromatu ziół. Po przełozeniu na półmisek skrapiamy sokiem z cytryny.
Śledzie z ketchupem
0,5 kg śledzi matiasów
1 duża cebula
6 lyżek ketchupu
3 łyzki oliwy
1 łyzeczka majeranku
Sól, pieprz do smaku
Śledzie wymoczyć i pokroic na mniejsze kawałki. Cebulę drobno pokroic i posolić. Gdy puści sok odcisnąc go i cebulę wypłukac z nadmiaru soli. Oliwę wymieszać z ketchupem, cebulą i majerankiem. Do naczynia włożyć śledzie i zalać sosem ketchupowym. Pozostawic na 1 dzien żeby śledzie się „przegryzły”.