R jak ryby

Opublikowano: 05.09.2011
R jak ryby
… na zimno, czyli kolejna odsłona przekąsek.

Jak powszechnie wiadomo maja dużo witamin i ich jedzenie korzystnie wpływa na zdrowie. A przy tym są dobre. Przedstawiam kilka propozycji podania ryb na imprezowy stół. W wersji z octem można dosc długo je przechowywać i nie martwić się na drugi dzień po imprezie, że wszystko będzie zepsute.

Znajdziecie tutaj przepisy na ryby z warzywami, ziołami, a także w wersji sałatkowej.

 

Najprostszy przepis. taką rybkę chyba wszyscy lubią:)

Ryba w zalewie na kwasno z cebulką

1 kg ryby np. mintaj

2 jajka

0,5 szklanki bułki tartej

3 łyżki otrab owsianych

sól

Zalewa:

2 duże cebule

1 litr wody

0,5 szklanki octu

1 łyzka soli

Kilka ziarenek ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

1 duzy pomidor

1 łyżka przecieru pomidorowego

 

Rybę posolić i odstawic na kilka minut. Jajko rozmacić. Rybe obtoczyć w jajku i bułce zmieszanej z otrębami. Piec na rozgrzanej patelni.

Cebulę pokroić. Pomidora sparzyć i obrać,a  następnie zmiksowac w blenderze. Wodę zagotować z octem, solą, przyprawami, zmiksowanym pomidorem, przecierem i cebula. Ostudzić. Gdy ryba i zalewa będą zimne zalac rybę zalewą. Gdyby okazała się zmało kwasna następnego dnia – gdy się przegryzie można dolac octu.

 

 

Na słodko:

Ryba w kokosie z owocami

1 kg mintaja lub pangi

100 g kokosu lub migdałów (lub po połowie)

Syrop z brzoskwiń w puszce

Cytryna

100 g jasnych winogron

Szczypta soli

Olej do smażenia

Rybę opłukac i pokroić na kawałki. Posolić i zamoczyc w soku z brzoskwiń i obtoczyć w kokosie. Smazyć na oleju. Po usmażeniu polać sokiem wyciśniętym z cytryny, można także posolić. Udekorować owocami.

 

W wersji sałatkowej:

Sałatka śledziowa z ogórkami i pomidorami

3 płaty śledziowe

1 pomidor

2 ogórki konserwowe

Brokuł

Szczypiorek

2 małe cebule

2 cytryny

Śledzie pokroić w kawalki ok. 1,5 cm. Pomidora, cebulę  i ogórka pokroć w kostkę. Szczypiorek drobno pokroić.  Wszystko wymieszać i doprawić. Pokropić sokiem z cytryny. Brokuła sparzyć. Obłożyc brokułem i plasterkami cytryny.

 

 

Z ziołami:

Śledzie w ziołach

0,5 kg sledzi matias

2  srednie cebule

0,5 łyzeczki majeranku

0,5 łyzeczki bazylii

1 szklanka oleju

0,5 łyzeczki pieprzu świeżo zmielonego

Cytryna

0,5 łyzeczki tymianku

 

Śledziemoczymy  żeby nie były zbyt slone. Cebule kroimy i mieszamy z olejem. Wszystkei zioła mieszamy razem. Sledzie kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do naczynia kolejne warstwy posypując mieszanką ziół i polewając olejem z cebulą. Wkładamy do lodówki i najlepiej zostawic na caly dzien by śledzie nabrały aromatu ziół. Po przełozeniu na półmisek skrapiamy sokiem z cytryny.

 

 

 

Śledzie z ketchupem

 

0,5 kg śledzi matiasów

1 duża cebula

6 lyżek ketchupu

3 łyzki oliwy

1 łyzeczka majeranku

Sól, pieprz do smaku

 

Śledzie wymoczyć i pokroic na mniejsze kawałki. Cebulę drobno pokroic i posolić. Gdy puści sok odcisnąc go i cebulę wypłukac z nadmiaru soli. Oliwę wymieszać z ketchupem, cebulą i majerankiem. Do naczynia włożyć śledzie i zalać sosem ketchupowym. Pozostawic na 1 dzien żeby śledzie się „przegryzły”.


prymat