Ciasto drożdżowe na które przepis znajdziecie w mojej księdze daje całe mnóstwo możliwości https://www.doradcasmaku.pl/przepis/155813/podstawowe-wloskie-ciasto-drozdzowe.html Wcale nie trzeba robić z niego pizzy. Nadaje się do zawijania w nie różnych pysznych rzeczy.
W piątek miałam akurat pod ręką pieczarki, pora i mozarellę:
pieczarki 20dag
por
ser mozarella 1kula
sól,
pieprz biały
Pieczarki i pora kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Pieczarki i pora podsmażmy na oliwie - tak, żeby pozbyć się nadmiaru wody, doprawiamy solą i pieprzem. Można bardziej kombinować z przyprawami, ale według mnie sól i pieprz w zupełności wystarczą. Studzimy, dodajemy ser.
Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na kwadrat. Wykładamy farsz. Zawijamy jak makowiec/roladę i zlepiamy brzegi. Smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy bertramem i czarnuszką.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 160 stopni
Równie dobrze smakuje z nadzieniem serowo - szpinakowym:
paczka szpinaku
ser typu bałkańskiego
czosnek
suszone pomidory
Szpinak z czosnkiem podsmażamy na oliwie, dodajemy suszone pomidory odparowujemy wodę, studzimy wkruszamy ser. Zawijamy w ciasto drożdżowe
Bardziej tradycyjnie - nadzienie z kapusty kiszonej i pieczarek.
Kapusta kiszona - 20-30 dkg
pieczarki - ok 10 dkg
cebula
sól
pieprz
ziele angielskie
Kapustę płuczemy i drobno kroimy, pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę podsmażamy na oleju, wrzucamy kapustę, pieczarki, doprawiamy, dusimy ok 20-30 minut.
Dla mięsożerców nadzienie z mozarelli, porów, papryki i kurczaka:
1 pierś z kurczaka
kolorowa papryka
por
ząbek czosnku
oregano
pesto
sól
Wszystkie składanki kroimy w nieduże kawałki, ciasto drożdżowe smarujmy niedużą ilością pesto, farsz rozkładamy na cieście, posypujemy przyprawami. Zawijamy.
Tak naprawdę w ciasto drożdżowe da się zawinąć wszystko. Trzeba tylko pamiętać, że to, co potencjalnie może puścić dużo soku, trzeba najpierw odparować na patelni.
Zmykam do kuchni wymyślić deser na rocznicę ślubu teściów :)