Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyszny koniec dobrego tygodnia

Nie mogę uwierzyć, że dziś znowu jest sobota. Sama nie wiem kiedy minął tydzień - pewnie dlatego, że był bardzo, ale to bardzo pracowity. Moje ostatnie wysiłki opłaciły się, zostałam doceniona zawodowo. Trzeba było to uczcić we właściwy sposób - drożdżowym rogiem obfitości.

pyszny koniec dobrego tygodnia

Ciasto drożdżowe na które przepis znajdziecie w mojej księdze daje całe mnóstwo możliwości https://www.doradcasmaku.pl/przepis/155813/podstawowe-wloskie-ciasto-drozdzowe.html  Wcale nie trzeba robić z niego pizzy. Nadaje się do zawijania w nie różnych pysznych rzeczy.

W piątek miałam akurat pod ręką pieczarki, pora i mozarellę:

pieczarki 20dag
por
ser mozarella 1kula
sól,
pieprz biały

Pieczarki i pora kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Pieczarki i pora podsmażmy na oliwie - tak, żeby pozbyć się nadmiaru wody, doprawiamy solą i pieprzem. Można bardziej kombinować z przyprawami, ale według mnie sól i pieprz w zupełności wystarczą. Studzimy, dodajemy ser.

Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na kwadrat. Wykładamy farsz. Zawijamy jak makowiec/roladę i zlepiamy brzegi. Smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy bertramem i czarnuszką.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 160 stopni


Równie dobrze smakuje z nadzieniem serowo - szpinakowym:

paczka szpinaku
ser typu bałkańskiego
czosnek
suszone pomidory

Szpinak z czosnkiem podsmażamy na oliwie, dodajemy suszone pomidory odparowujemy wodę, studzimy wkruszamy ser. Zawijamy w ciasto drożdżowe

 

Bardziej tradycyjnie - nadzienie z kapusty kiszonej i pieczarek.

Kapusta kiszona - 20-30 dkg
pieczarki - ok 10 dkg
cebula
sól
pieprz
ziele angielskie

Kapustę płuczemy i drobno kroimy, pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę podsmażamy na oleju, wrzucamy kapustę, pieczarki, doprawiamy, dusimy ok 20-30 minut.


Dla mięsożerców nadzienie z mozarelli, porów, papryki i kurczaka:

1 pierś z kurczaka
kolorowa papryka
por
ząbek czosnku
oregano
pesto
sól

Wszystkie składanki kroimy w nieduże kawałki, ciasto drożdżowe smarujmy niedużą ilością pesto, farsz rozkładamy na cieście, posypujemy przyprawami. Zawijamy.


Tak naprawdę w ciasto drożdżowe da się zawinąć wszystko. Trzeba tylko pamiętać, że to, co potencjalnie może puścić dużo soku, trzeba najpierw odparować na patelni.


Zmykam do kuchni wymyślić deser na rocznicę ślubu teściów :)

 

 

 

Kate131 09.10.2011 14:01
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak