Przyrządzamy potrawy na grillu, czyli majowe spotkania przy grillu cz.2

Opublikowano: 12.05.2011
Autor: anemon
Przyrządzamy potrawy na grillu, czyli majowe spotkania przy grillu cz.2
Dania pieczone na grillu będą kruche, soczyste i smaczne, jeśli właściwie wybierzemy i przygotujemy produkty.

Mięso do pieczenia na ruszcie wybieramy chude i kroimy je na niewielkie kawałki, aby mogło szybko i równomiernie się upiec. Będzie bardziej kruche i soczyste, jeśli  24 godziny wcześnie włożymy je do marynaty i będziemy trzymali w lodówce.

Ryby pieczemy w folii aluminiowej lub w specjalnym ruszcie – w całości np. pstrąga albo w dzwonkach lub filetach np. łosoś, karp.

Warzywa i owoce pieczemy w folii aluminiowej lub bezpośrednio na ruszcie.

Ryby i warzywa wystarczy na pól godziny przed grillowaniem posmarować olejem, a nabiorą wyrazistego smaku, zwłaszcza jeśli użyjemy oleju aromatyzowanego świeżymi ziołami np. pietruszką, tymiankiem, melisą czy bazylią, albo owocami jałowca lub liśćmi laurowymi.

Przed pieczeniem produkty należy osączyć z nadmiaru marynaty i oleju.

Upieczone kawałki warzyw i mięsa solimy dopiero po upieczeniu, ponieważ sól powoduje wysychanie pieczonych potraw.


prymat