Przygotowania do świąt - Dobre bo swojskie KABANOSY

Najsmaczniejsz kiełbaski cieniutkie mocno wędzone suche nie tłuste . Dzieci je uwielbiają robimy przed świętami zajdami się w 2 dzień swiąt i na sylwestra .
Do zrobienia wykorzystujemy cieniutkie baranie jelita . Nie ma jak zapach wędzonej wędliny rozchodzacy się w powietrzu - powiemy czuć Święta .
skłądniki
3 kg karkówka,
2 kg gulaszowe mięso,
15 ząbków czosnku
7 g majeranek PRYMAT
5 g pieprz czarny grubo mielony PRYMAT
2 szklanki wody przegotowanej
5 dag Sól
jelita baranie
Mięso karkówki i gulaszowe razem 5 kg kropimy w kostkę następnie mielimy przez maszynkę średnie oczka . Do mięsa mielonego dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku . Dodajemy sól,pieprz czarny i majeranek . Urabiamy mięso dość długo mięso nie może odklejać się od rąk . Dodajemy 2 szklanki przegotowanej wody -zimnej . jeszcze raz mieszamy i urabiamy . Jelita baranie cienkie moczymy ok1 godziny nakąłdamy na szprycę i napełniamy jelita mięsem .Początek i koniec jelita zawiązujemy sznureczkiem .Skręcamy na dość długie kiełbaski . Powieszamy aby obciekły przez noc. Następnego dnia wędzimy je na dymie bukowym ok 1 godziny .
Zdrowych apetycznych i pachnących świąt .