Sezon na morele dopiero się zaczyna. Podobnie z malinami. Mam na działce kilka krzewów malin. Postanowiłam zalać owoce syropem, bo nabrałam ochoty na sernik.
Wykonanie tego przepisu jest łatwe i nie zabiera dużo czasu. To jeden z moich ulubionych przepisów babci.
Przepis babci:
2 kg moreli,
400 gram malin,
1 kg cukru,
2 l wody,
Morele myję. Rozdzielam na połówki. Następnie wyciągam pestki. Maliny płuczę w zimnej wodzie. Do każdej połówki moreli wkładam 1 malinę. Następnie owoce układam w wyparzonych słoikach. Do garnka wlewam wodę i wsypuję cukier. Gotuję ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorącym syropem zalewam owoce w słoikach. Zamykam nakrętkami. Pasteryzuję przez 25 minut. Przechowuję w chłodnym i przewiewnym miejscu.
Ilość słoików: 8 po 0,5 l,
Koszt przygotowania: ok.15 zł,
Czas przygotowania: ok. 45 minut,