Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy na przetwory z notatnika babci. Odc. 3- morele z malinami w syropie

Każdego lata babcia przygotowywała morele z malinami w syropie, które wykorzystywała do sernika. Świetnie nadają się także do innych ciast.

Sezon na morele dopiero się zaczyna. Podobnie z malinami. Mam na działce kilka krzewów malin. Postanowiłam zalać owoce syropem, bo nabrałam ochoty na sernik.

Wykonanie tego przepisu jest łatwe i nie zabiera dużo czasu. To jeden z moich ulubionych przepisów babci.

 Przepisy na przetwory z notatnika babci. Odc. 3- morele z malinami w syropie

Przepis babci:

2 kg moreli,

400 gram malin,

1 kg cukru,

2 l wody,

 Przepisy na przetwory z notatnika babci. Odc. 3- morele z malinami w syropie

Morele myję. Rozdzielam na połówki. Następnie wyciągam pestki. Maliny płuczę w zimnej wodzie. Do każdej połówki moreli wkładam 1 malinę. Następnie owoce układam w wyparzonych słoikach. Do garnka wlewam wodę i wsypuję cukier. Gotuję ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorącym syropem zalewam owoce w słoikach. Zamykam nakrętkami. Pasteryzuję przez 25 minut. Przechowuję w chłodnym i przewiewnym miejscu.

 Przepisy na przetwory z notatnika babci. Odc. 3- morele z malinami w syropie

 

Ilość słoików: 8 po 0,5 l,

Koszt przygotowania: ok.15 zł,

Czas przygotowania: ok. 45 minut, 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak