Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Poradnik ,,jak upiec tort''

Tort kot

 Tort kot

 

  Tort idealny na urodziny dziecka. Po przekrojeniu efektowne kolorowe biszkopty. Krem do dekoracji  przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy, nadał kotu ,,puszystości’’.  Dekoracje odpowiadające buźce kota wykonałam z użyciem masy cukrowej. Rzadko używam masy cukrowej, nie mam jeszcze ,,wprawy’’ w wykonywaniu takich dekoracji. Okazało się, że w tym przypadku nie jest to takie trudne i wyszło tak jak planowałam.

Poradnik ,,jak upiec tort''

Składniki

 

Ciasto I

 

Jajka 5 sztuki

Cukier 1 szklanka

Mąka pszenna 3 łyżki

Mąka ziemniaczana 3 łyżki

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Sok malinowy

Sok marchwiowy

 

Ciasto II

 

1 jajko

3 łyżki mąki

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki oleju

3 łyżki mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem

 

Mleko 500 ml

Cukier 200 gram

Mąka pszenna 3 łyżki

Mąka ziemniaczana 3 łyżki

Margaryna 250 gram

Wiórki kokosowe 150 gram

 

Dodatkowo

 

Masa cukrowa 150 gram

Barwniki (czerwony, czarny)

 

Ciasto I

 

 Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.  Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę dzielimy na 3 części, najlepiej do 3 pojemników.

Do pierwszego dodajemy kilka łyżek soku malinowego i wylewamy do formy. Do drugiego kilka łyżek soku marchwiowego i wylewamy do formy. Do trzeciego ciasta nic nie dodajemy. Każde ciasto pieczemy w okrągłej formie o średnicy 20 cm, w 180 stopniach ok 15 minut.

 

Cisto II

Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Wlewamy ciasto  do kubka. Wkładamy do mikrofalówki na 3 minuty, 800 W. Upieczone studzimy i wykrajamy uszy. 

 

Krem

 

 Z 0,5 l mleka odlewamy 3/4 szklanki, wsypujemy mąki i mieszamy do roztworzenia grudek. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka wlewamy mleko z rozrobioną mąką. Mieszamy, chwilę gotujemy. Następnie powstały budyń studzimy. Margarynę ucieramy na krem, dalej ucierając dodajemy po łyżce budyniu.  Do kremu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Krem dzielimy na 4 części.

Poradnik ,,jak upiec tort''

 Jasne ciasto wykładamy na paterę, smarujemy 1 częścią kremu. Następnie kładziemy ciasto pomarańczowe, smarujemy 2 częścią kremu, wykładamy ciasto różowe. Ustawiamy na wierzchu uszy. Trzecią częścią kremu smarujemy wierzch i boki tortu oraz uszy.

Poradnik ,,jak upiec tort''

 

 4 część kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki. Dekorujemy boki i wierzch tortu. Masę cukrową łączymy z barwnikami i dekorujemy tort.

 Poradnik ,,jak upiec tort''

 

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak