Tort kot
Tort idealny na urodziny dziecka. Po przekrojeniu efektowne kolorowe biszkopty. Krem do dekoracji przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy, nadał kotu ,,puszystości’’. Dekoracje odpowiadające buźce kota wykonałam z użyciem masy cukrowej. Rzadko używam masy cukrowej, nie mam jeszcze ,,wprawy’’ w wykonywaniu takich dekoracji. Okazało się, że w tym przypadku nie jest to takie trudne i wyszło tak jak planowałam.
Składniki
Ciasto I
Jajka 5 sztuki
Cukier 1 szklanka
Mąka pszenna 3 łyżki
Mąka ziemniaczana 3 łyżki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sok malinowy
Sok marchwiowy
Ciasto II
1 jajko
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki oleju
3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
Mleko 500 ml
Cukier 200 gram
Mąka pszenna 3 łyżki
Mąka ziemniaczana 3 łyżki
Margaryna 250 gram
Wiórki kokosowe 150 gram
Dodatkowo
Masa cukrowa 150 gram
Barwniki (czerwony, czarny)
Ciasto I
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę dzielimy na 3 części, najlepiej do 3 pojemników.
Do pierwszego dodajemy kilka łyżek soku malinowego i wylewamy do formy. Do drugiego kilka łyżek soku marchwiowego i wylewamy do formy. Do trzeciego ciasta nic nie dodajemy. Każde ciasto pieczemy w okrągłej formie o średnicy 20 cm, w 180 stopniach ok 15 minut.
Cisto II
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Wlewamy ciasto do kubka. Wkładamy do mikrofalówki na 3 minuty, 800 W. Upieczone studzimy i wykrajamy uszy.
Krem
Z 0,5 l mleka odlewamy 3/4 szklanki, wsypujemy mąki i mieszamy do roztworzenia grudek. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka wlewamy mleko z rozrobioną mąką. Mieszamy, chwilę gotujemy. Następnie powstały budyń studzimy. Margarynę ucieramy na krem, dalej ucierając dodajemy po łyżce budyniu. Do kremu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Krem dzielimy na 4 części.
Jasne ciasto wykładamy na paterę, smarujemy 1 częścią kremu. Następnie kładziemy ciasto pomarańczowe, smarujemy 2 częścią kremu, wykładamy ciasto różowe. Ustawiamy na wierzchu uszy. Trzecią częścią kremu smarujemy wierzch i boki tortu oraz uszy.
4 część kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki. Dekorujemy boki i wierzch tortu. Masę cukrową łączymy z barwnikami i dekorujemy tort.