Poradnik ,,jak upiec tort''

Opublikowano: 23.08.2017
Autor: Mira85
Poradnik ,,jak upiec tort''
Tort szachownica

Tort szachownica

 Ten tort  po przekrojeniu zaskoczy na pewno niejedną osobę. Niektórzy pewnie będą zastanawiać się jak to jest zrobione. Okazuje się, że taki efekt nie jest trudny do uzyskania. Nie posiadam niestety zdjęć z przekładania tortu (nie miałam kopii i przepadły razem z telefonem), na szczęście zostały z efektu końcowego.Poradnik ,,jak upiec tort''

Poradnik ,,jak upiec tort''

Składniki

Krem:
0,5 l śmietany 30%

3 łyżki cukru pudru

 

Ciasto I

 

Jajka 4 sztuki

Cukier 1 szklanka

Mąka pszenna 3 łyżki

Mąka ziemniaczana 2 łyżki

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

Ciasto II

 

Jajka 4 sztuki

Kakao 3 łyżki

Cukier 1 szklanka

Mąka pszenna 3 łyżki

Mąka ziemniaczana 2 łyżki

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

Wykonanie:

Krem:

 

Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder.

 

Ciasto I

 

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, kakao, mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia.  Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do okrągłej formy o średnicy 28 cm. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut.

 

Ciasto II

 

 Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia.  Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do okrągłej formy o średnicy 28 cm. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut.

 

Po upieczeniu kroimy każdy biszkopt na dwie części, aby powstały 4 blaty.

W każdym blacie ciasta wykrajamy  małe koło i średni pierścień. Ciemne i jasne koła i pierścienie przekładamy na zmianę tak jak na zdjęciu.Poradnik ,,jak upiec tort'' Powstają dwukolorowe blaty ciasta. Krem dzielimy na 4 części. Przekładamy tort,  blaty ciasta przekładamy naprzemian, aby uzyskać efekt szachownicy (nie kładziemy 2 takich samych blatów na siebie, tylko 2 różne). Wierzch smarujemy ostatnią częścią kremu, następnie posypujemy rozdrobnioną czekoladą.

 

 Smacznego !

prymat