Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Poradnik ,,jak upiec tort''

Tort kosz z owocami

Poradnik ,,jak upiec tort''

Tort kosz z owocami

 

Takie tory kojarzą mi się z wakacjami. Puszty biszkopt, lekki krem i sezonowe owoce. To smak lata. Im więcej różnych owoców, tym bardziej kolorowo. W sam raz na letnie przyjęcie.

 

Składniki

 

KREM

 

350 g serka mascarpone

350 gram śmietany 30 %

60 gram cukru pudru

100 g białej czekolady

 

CIASTO

 

5 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki tortowej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 łyżki kakao

 

Dodatkowo

Owoce sezonowe do dekoracji

 

Wykonanie

 

Krem

 

 Śmietanę ubijamy.  Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone, mieszamy, następnie wlewamy roztopioną lekko ciepłą czekoladę i mieszamy na jednolity krem.

 Odbieramy 5 łyżek kremu i dodajemy kakao, tym kremem posmarujemy boki tortu.

Pozostały krem dzielimy na 4 części.

 

Ciasto:

 Jajka myjemy. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy  cukier i miksujemy. Dodajemy żółtka i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąke tortową, ziemniaczaną i sodę oraz kakao, mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy o średnicy  24 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25min.

 Upieczone, ostudzone ciasto kroimy na 4 blaty.  Każdy blat ciasta smarujemy 1/4 kremu jasnego. 

 Krem z kakao przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy boki tortu. 

 Na wierzchu tortu układamy umyte owoce.

Poradnik ,,jak upiec tort'' Smacznego!

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak