Tort kosz z owocami
Takie tory kojarzą mi się z wakacjami. Puszty biszkopt, lekki krem i sezonowe owoce. To smak lata. Im więcej różnych owoców, tym bardziej kolorowo. W sam raz na letnie przyjęcie.
Składniki
KREM
350 g serka mascarpone
350 gram śmietany 30 %
60 gram cukru pudru
100 g białej czekolady
CIASTO
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
Dodatkowo
Owoce sezonowe do dekoracji
Wykonanie
Krem
Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone, mieszamy, następnie wlewamy roztopioną lekko ciepłą czekoladę i mieszamy na jednolity krem.
Odbieramy 5 łyżek kremu i dodajemy kakao, tym kremem posmarujemy boki tortu.
Pozostały krem dzielimy na 4 części.
Ciasto:
Jajka myjemy. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy. Dodajemy żółtka i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąke tortową, ziemniaczaną i sodę oraz kakao, mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25min.
Upieczone, ostudzone ciasto kroimy na 4 blaty. Każdy blat ciasta smarujemy 1/4 kremu jasnego.
Krem z kakao przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy boki tortu.
Na wierzchu tortu układamy umyte owoce.
Smacznego!