Poradnik ,,jak upiec tort''

Opublikowano: 23.08.2017
Autor: Mira85
Poradnik ,,jak upiec tort''
Tort słodko- słony

Tort słodko- słony

 

 Tort udekorowałam precelkami. Precelki dają ciekawy wizualny efekt. Zależało mi na takiej dekoracji. Były dość słone, odjęłam im trochę soli. Do przygotowania ciasta i kremu dodałam orzechy arachidonowe. Ostatecznie tort wyszedł  zdecydowanie bardziej słodki niż słony. 

Poradnik ,,jak upiec tort''

 

Składniki:

 

Ciasto

Jajka 5 sztuk

Cukier 1 szklanka

Orzechy arachidowe 100 gram

Mąka pszenna 100 gram

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

Krem I

Mleko 0,5 l

Cukier 200 gram

Mąka pszenna 3 łyżki

Mąka ziemniaczana 3 łyżki

Margaryna 200 gram

Aromat rumowy

 

Krem II

 

Masło orzechowe 50 gram

Margaryna 100 gram

 

Dodatkowo

Precelki solone 80 gram

 

 

Wykonanie

 

Ciasto

 Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, orzechy  oraz mąkę i proszek do pieczenia.  Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do okrągłej formy o średnicy 28 cm. Pieczemy w 170 stopniach ok 25 minut. Upieczone studzimy i kroimy na 3 części.

 

Krem

Mąke pszenną i ziemniaczaną mieszamy razem z 0,5 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Następnie na gotujące się mleko wlewamy rozrobione mleko z mąką.

Zimny budyń miksujemy z margaryną na krem. Na koniec mieszamy z kilkoma kroplami aromatu.

 

 Upieczone, zimne ciasto przekładamy gotowym kremem. Poradnik ,,jak upiec tort'' Masło orzechowe miksujemy z margaryną na jednolity krem. Ja użyłam masła orzechowego własnoręcznie zrobionego. Zmiksowałam orzechy arachidowe blenderem. Stąd kolor nie wyszedł mi hm tak jak ,, sklepowy’’.

 Wierzch tortu smarujemy II  kremem. Dekorujemy precelkami.Poradnik ,,jak upiec tort''

 Smacznego!
prymat