Tort słodko- słony
Tort udekorowałam precelkami. Precelki dają ciekawy wizualny efekt. Zależało mi na takiej dekoracji. Były dość słone, odjęłam im trochę soli. Do przygotowania ciasta i kremu dodałam orzechy arachidonowe. Ostatecznie tort wyszedł zdecydowanie bardziej słodki niż słony.
Składniki:
Ciasto
Jajka 5 sztuk
Cukier 1 szklanka
Orzechy arachidowe 100 gram
Mąka pszenna 100 gram
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem I
Mleko 0,5 l
Cukier 200 gram
Mąka pszenna 3 łyżki
Mąka ziemniaczana 3 łyżki
Margaryna 200 gram
Aromat rumowy
Krem II
Masło orzechowe 50 gram
Margaryna 100 gram
Dodatkowo
Precelki solone 80 gram
Wykonanie
Ciasto
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, orzechy oraz mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do okrągłej formy o średnicy 28 cm. Pieczemy w 170 stopniach ok 25 minut. Upieczone studzimy i kroimy na 3 części.
Krem
Mąke pszenną i ziemniaczaną mieszamy razem z 0,5 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Następnie na gotujące się mleko wlewamy rozrobione mleko z mąką.
Zimny budyń miksujemy z margaryną na krem. Na koniec mieszamy z kilkoma kroplami aromatu.
Upieczone, zimne ciasto przekładamy gotowym kremem. Masło orzechowe miksujemy z margaryną na jednolity krem. Ja użyłam masła orzechowego własnoręcznie zrobionego. Zmiksowałam orzechy arachidowe blenderem. Stąd kolor nie wyszedł mi hm tak jak ,, sklepowy’’.
Wierzch tortu smarujemy II kremem. Dekorujemy precelkami.