Tort słodki jeż
Ciasto
jajka 4 sztuki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
soda oczyszczona 1 łyżeczka
Krem
mleko 2 szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
masło 250 gram
Dodatkowo
herbatniki 80 gram
galaretka zielona 1 opakowanie
polewa czekoladowa 150 gram
Wykonanie
Ciasto
Budyń gotujemy na mleku wedle przepisu na opakowaniu. Studzimy. Masło ucieramy mikserem. Dodajemy po łyżce budyniu. Powstały krem dzielimy na 3 części.
Galaretkę we wrzącej wodzie. Wstawiamy do lodówki na 30 minut (do niecałkowitego stężenia).
Upieczone ciasto prostokątne formujemy do miski wyłożonej folią aluminiową. Wlewamy galaretkę. Wykładamy herbatniki. Na herbatniki wykładamy 2/3 kremu.
Przykrywamy okrągłym biszkoptem. Dociskamy. Miskę z ciastem wykładamy na talerz z okrągłym ciastem przytrzymując z obu stron. Zdejmujemy folię aluminiową. Resztę kremu cienko smarujemy na przód tortu, który będzie odpowiadał przodowi jeża i będzie bez kolców oraz zostawić trochę na 4 łapy.
Na pozostałą część wylewamy połowę
polewy czekoladowej. Resztę wy
my cienkim strumieniem na folię aluminiową, następnie wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Potem wyciągamy i kroimy na ,,kolce'', które układamy na pokrytej polewą częścią tortu. Na części pokrytej kremem układamy orzechy, które będą odpowiadały oczom i kroplę czekolady na nos.