Poradnik ,,jak upiec tort''

Opublikowano: 13.08.2017
Autor: Mira85
Poradnik ,,jak upiec tort''
Tort słodki jeż na łące

Tort słodki jeżPoradnik ,,jak upiec tort''

 Ciasto

jajka 4 sztuki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
soda oczyszczona 1 łyżeczka

Krem
mleko 2 szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
masło 250 gram

Dodatkowo

herbatniki 80 gram
galaretka zielona 1 opakowanie
polewa czekoladowa 150 gram

Wykonanie

Ciasto

Jajka myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka wlewamy do miski, ubijamy na sztywno mikserem. Do ubitej piany wlewamy żółtka, mieszamy. Następnie łączymy z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz sodą. Mieszać do powstania jednolitej masy. Ciasto rozlewamy na 2 blachy: okrągłą o średnicy 25 cm. i prostokątną o wymiarach 29x38 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Każdą pieczemy przez ok. 15 minut. 
 
Krem
 

Budyń gotujemy na mleku wedle przepisu na opakowaniu. Studzimy. Masło ucieramy mikserem. Dodajemy po łyżce budyniu. Powstały krem dzielimy na 3 części.Poradnik ,,jak upiec tort''

Galaretkę  we wrzącej wodzie. Wstawiamy do lodówki na 30 minut (do niecałkowitego stężenia).

Poradnik ,,jak upiec tort''

 

Upieczone ciasto prostokątne formujemy do miski wyłożonej folią aluminiową. Wlewamy galaretkę.  Wykładamy herbatniki. Na herbatniki wykładamy 2/3 kremu.

Przykrywamy okrągłym biszkoptem. Dociskamy. Miskę z ciastem wykładamy na talerz z okrągłym ciastem przytrzymując z obu stron. Zdejmujemy folię aluminiową. Resztę kremu cienko smarujemy na przód tortu, który będzie odpowiadał przodowi jeża i będzie bez kolców oraz zostawić trochę na 4 łapy.

Poradnik ,,jak upiec tort''

 

 Na pozostałą część wylewamy połowę 

Poradnik ,,jak upiec tort''  polewy czekoladowej. Resztę wy

my cienkim strumieniem na folię aluminiową, następnie wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Potem wyciągamy i kroimy na ,,kolce'', które układamy na pokrytej polewą częścią tortu. Na części pokrytej kremem układamy orzechy, które będą odpowiadały oczom i kroplę czekolady na nos.

Poradnik ,,jak upiec tort'' Smacznego!

prymat