Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy na przetwory z notatnika babci. Odc. 1 - przecier porzeczkowy

W sadzie dziadka miedzy jabłoniami, gruszami i śliwami rosły krzewy porzeczek. Jako dziecko nie lubiłam zbierać tych owoców. Za to uwielbiałam pomagać przy ich przecieraniu .

 Wykonanie przecieru nie jest takie trudne. Jak mówiła moja babcia wystarczy wszystko zaplanować. Dlatego sporządzam listę kroków:

 

 

 

 

  1. Zakup lub zbiór owoców,
  2. Usunięcie szypułek i umycie porzeczek,
  3. Przygotowanie słoików i nakrętek,
  4. Postępowanie wedle przepisu,

 

Obecny rok jest korzystny do wykonywania przetworów z porzeczek z powodu ich niskiej ceny. Owoce kupiłam na rynku (województwo lubelskie), płacąc 2 złote za kg.

Przepisy na przetwory z notatnika babci. Odc. 1 - przecier porzeczkowy

 

Nie przepadam za usuwaniem szypułek z porzeczek. Robię to zawsze podczas oglądania dobrego filmu ;).

 Słoiki przygotowuję dopiero wtedy, gdy przecier jest już gotowy. Myję płynem do naczyń, następnie wstawiam na blachach do nagrzanego piekarnika (100 stopni) na 20 minut. Zakrętki myję i wycieram do sucha.

 

Przepis babci:

3 kg porzeczek czerwonych,

1,5 kg cukru,

 

Umyte owoce bez szypułek przesypuję do garnka. Podgrzewam ciągle mieszając. Czekam aż puszczą sok. Następnie przez 10 minut rozgniatam drewnianą łyżką.

Przepisy na przetwory z notatnika babci. Odc. 1 - przecier porzeczkowy

 

 

 

 Rozgotowane owoce przecieram dwukrotnie przez gęste sitko. Do przecieru dodaję cukier. Dokładnie mieszam. Ponownie zagotowuję. Gorącym napełniam słoiki. Pasteryzuję 25 minut.

Przepisy na przetwory z notatnika babci. Odc. 1 - przecier porzeczkowy

 

 

 

 Ilość słoików: 15 o pojemności 180 ml,

Koszt wykonania ok 12 złotych,

Czas: ok. 3 godzin

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak