Oczywiście mam również nadzieję, że podzielicie moje zdanie, iż przekąski z wykorzystaniem tego ciasta sprawdzą się nie tylko na co dzień, ale i na Święta i Sylwestra i spróbujecie ich przy najbliższej okazji ;D
Na początek polecam: francuskie ślimaczki z serem, do których przygotowania potrzebne są:
2 płaty gotowego ciasta francuskiego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
duża garść świeżej bazylii
1 duży ząbek czosnku
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru
3 duże plastry sera żółtego
masło do posmarowania brytfanny
Liście bazylii dokładnie płuczemy i drobno siekamy. Dodajemy do koncentratu pomidorowego wraz z cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i smarujemy przygotowaną pastę, Ser kroimy w drobne paseczki, posypujemy posmarowane pomidorową pastą kawałki ciasta. Zwijamy ruloniki, tniemy na około 1 cm kawałki. Brytfannę smarujemy masłem i układamy na niej ślimaczki z ciasta francuskiego. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Jako przekąska do barszczu czerwonego i nie tylko, doskonale sprawdzą się natomiast francuskie uszka z pieczarkami. Do ich przygotowania potrzebne będzie:
8 średnich pieczarek
1/2 średniej cebuli
6 płatów gotowego ciasta francuskiego
sól
pieprz
1 łyżka masła klarowanego
1 czubata łyżka bułki tartej
białko 1 jajka
masło do posmarowania formy
Pieczarki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w średnie półtalarki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy razem z pieczarkami na rozgrzanym maśle, studzimy i mielimy. Dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, dużą pierogownicą wycinamy koła, na których kładziemy porcję farszu. Zlepiamy pierożki. Układamy na wysmarowanej masłem brytfannie i smarujemy rozkłóconym białkiem jajka. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Oczywiście dla miłośników szpinaku także się coś znajdzie :D, a mianowicie pożywne francuskie zawijaski ze szpinakiem, do których przyrządzenia potrzeba:
40 dag szpinaku (po uduszeniu)
2 duże ząbki czosnku
50 ml 12 % słodkiej śmietany
10 dag sera feta
sól
pieprz
6 płatów gotowego ciasta francuskiego
masło do wysmarowania formy
1 rozkłócone białko jaja
Szpinak dokładnie płuczemy, dodajemy kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 3-4 minuty. Leciutko solimy, dodajemy śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do czasu aż niemal cała śmietana odparuje. Dodajemy pokrojony w średnią kostkę ser feta, doprawiamy do smaku pieprzem, studzimy. Ciasto rozwałkowujemy, każdy płat kroimy na pół. Na każdym kawałku ciasta układamy porcję szpinaku, rozsmarowujemy, pozostawiając boki ciasta suche. Zwijamy ciasto jak krokiety. Zawijaski układamy na wysmarowanej masłem brytfannie i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Łasuchom proponuję francuskie rogaliki z bakaliami. Do ich przygotowania potrzebne są:
2 płaty ciasta francuskiego,
1 czubata łyżka masła,
2 łyżki cukru,
1 łyżka kakao,
orzechy włoskie,
rodzynki,
jajko
Masło rozpuszczamy z cukrem, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekane orzechy i rodzynki, mieszamy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, wycinamy trójkąty, które smarujemy bakaliami z domową czekoladą. Zwijamy rogaliki, układamy je na papierze do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
A jeśli macie jeszcze trochę „darów lasu”, możecie przygotować jagodowe pakieciki. Upieczecie je wykorzystując:
2 płaty gotowego ciasta francuskiego,
mrożone lub świeże jagody,
2 łyżeczki cynamonu,
3 łyżeczki cukru,
1 łyżeczkę masła,
bitą śmietanę
Ciasto lekko rozwałkowujemy, każdy płat przecinamy na pół. Kładziemy jagody, posypujemy cukrem i cynamonem. Zlepiamy brzegi, formując zgrabne pakieciki. Roztopionym masłem, z dodatkiem cukru i cynamonu, smarujemy środki i wybrzuszenia paczuszek. Pieczemy około 18 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy z posypaną cynamonem bitą śmietaną.
A wielbicielom cynamonu proponuję równie szybkie francuskie ślimaki z cynamonem, do których przygotowania potrzebne będą:
2 płaty gotowego ciasta francuskiego,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka cynamonu,
3 łyżeczki cukru
Ciasto francuskie wyjmujemy z zamrażarki, po 3-4 minutach (gdy jest jeszcze trochę zamrożone), lekko rozwałkowujemy. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Ciasto smarujemy cynamonowym masłem. Następnie obficie posypujemy cukrem. Zwijamy z ciasta rulonik, kroimy na kilkumilimetrowe krążki. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Polecam i życzę SMACZNEGO :)